Jesen rizična za male astmatičare

Napadi astme kod dece školskog uzrasta češće se javljaju u septembru nego u bilo koje drugo doba godine. Komforniji načini uzimanja terapije i informisanje šire javnosti olakšaće mališanima borbu sa tegobama.

Prema svetskim istraživanjima, pogoršanje i hospitalizacija zbog napada astme kod dece školskog uzrasta češće se javljaju u septembru nego u bilo koje drugo doba godine.

Zbog toga je Društvo za prava dece sa astmom, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenulo akciju „Povratak u školu" koja će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Gostijući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, doktorka Zorica Živković iz Dečje bolnice za plućne bolesti "Doktor Dragiša Mišović" istakla je da je septembar rizičan mesec za decu obolelu od astme pre svega zbog toga što se najveći broj mališana vraća u školu ili polazi prvi put u kolektiv gde dolazi u kontakt sa virusnim infekcijama.

Veliki broj dece sa astmom i alergijskim reakcijama zbog polena korova već u avgustu ima simptome koji se pogoršaju.

"Dodatno, jedan broj pacijenata preko leta prestane da uzima terapiju. To je najčešće i zbog toga što se zamaramo od redovne primene prevencije. Naprave pauzu jer nemaju simptome", navela je doktorka Živković dodajući da pacijenti na taj način nepripremljeni dočekaju jesen što je slučaj u celom svetu.

Veliki broj osoba sa alergijskom astmom osetio je atmosfersku razliku zbog dva zahlađenja u septembru, a tegobe mogu biti pojačane i usled zagađenja.

Prema rečima Zorice Živković, zagađenje u gradskim sredinama zbog saobraćaja predstavlja veliki problem, kao i izloženost duvanskom dimu koji nije karakterističan samo za gradske već i za ruralne sredine.

„Nažalost, deca čak ni u predškolskim ustanovama nisu lišena kontakta sa duvanskim dimom", naglasila je doktorka Živković.

Sa velikom sigurnošću se može reći da će majka koja je u trudnoći pušila roditi dete koje će rođenjem imati problema sa zrelošću pluća, objasnila je dr Živković.

Ukoliko se nastavi sa izlaganjem duvanskom dimu za vreme prvih meseci života, moguće je da će se tegobe pojačati.

„Ako su kod deteta prisutni i genetski preduslovi, onda je on naš pacijent od samog rođenja", naglasila je dr Živković.

Cilj akcije „Povratak u školu" je da se šira javnost informiše. Ne samo deca i roditelji koji imaju tegobe nego i učitelji, nastavnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, pre svega nastavnici fizičkog vaspitanja sa kojima treba sarađivati da bi obolela deca vodila normalan život, kao i svi one koji su za to zainteresovani.

„Škole su nam pozicije od kojih počinjemo da informišemo šta je astma, koji su rizici, kako se boriti, koji su simptomi i načini zaštite", rekla je dr Živković.

Za potreba akcije pripremljen je i film koji prikazuje kako simptomi dečje astme izgledaju. Radiće se i na obuci školskih lekara da bi bili pripremljeni da reaguju i primene terapiju pre nego što stigne roditelj u slučaju da dete ima napad, najavila je dr Živković.

Prema njenim rečima, nakon toga neophodno je da se dete javi lekaru i da se terapija pojača ili izmeni jer ako se napad desio, očigledno je da nešto nije u redu.

Veliki broj dece ima problem da uzima pumpice, sprejeve, pogotovo u školi kada je potrebno da to radi pred vršnjacima.

"Medicina napreduje u svim aspektima pa i u tom, tako da se trudimo da terapiju prevedemo i na tablete i sirupe, što je lakše i jednostavnije", naglasila je dr Zorica Živković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи