Читај ми!

Diskus hernija, bolest 21. veka

Diskus hernija je degenerativno oboljenje kičme. To je bolest savremenog načina života. Stručnjaci ističu da oko 80 odsto stanovništva pati od te bolesti.

Ne postoje kritične godine za diskus herniju. Javlja se i kod mlađe populacije, u dvadesetim godinama, iako se nekad smatralo da je to bolest starijih osoba. Muškarci su podložniji od žena.

Cveta Mladenov, pravnica iz Beograda, pati od diskus hernije. Pre 15 godina pojavili su se jaki bolovi. „Ti bolovi su se proširili na nogu i ruku. Tek snimanjem magnetnom rezonancom je utvrđeno da bol potiče od uklještenog nerva“, kaže ona.

Diskus hernija se javlja u vratnom i lumbalnom delu kičme, tačan uzrok nastanka se ne zna. Veliku ulogu ima genetika, slabo vezno tkivo, loš položaj tela, starenje kičmenog stuba, fizičko naprezanje, slabi leđni mišići i debljina.

„Diskus hernija je distorzija zgloba između dva pršljenska tela, kada gornje pršljensko telo pod težinom ostatka kičmenog stuba pritiska elastični disk, gura ga napolje i onda ostvaruje kontakt sa živcem“, ističe viši fizikalni terapeut Milan Stjepanović.

Simptomi su: bolovi u ramenima, ukočenost vrata, glavobolja, zujanje u ušima... a mogu biti i bolovi i trnjenje u donjim ekstremitetima, kuku, kolenu, kao i bolni i ograničeni pokreti. Leči se medikamentima i fizikalnom terapijom.

„Najbolji lek za oporavak je kinezi-terapijski tretman vežbi, koji se određuje na osnovu svakog pacijenta i vodi se kao prevencija u daljem toku života“, objašnjava viši fizikalni terapeut Srđan Anđelkov.

Po oporavku, pacijent se obučava fizikalnoj terapiji za dalji nastavak lečenja bez bola, što je i jedan vid prevencije. Operativni način lečenja primenjuje se u poslednjoj fazi, najčešće kada oslabe mišići.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво