"Mirišljave" cigarete stavljene van zakona

Američke federalne zdravstvene vlasti zabranile su prodaju aromatizovanih duvanskih proizvoda. Arome jagode, čokolade, višnje, zabranjene jer "mame" decu i tinejdžere.

Prvo veliko pooštravanje propisa na tržištu duvana, nakon što je Upravi za hranu i lekove (FDA) dato pravo da reguliše prodaju duvanskih proizvoda na američkom tržištu, došlo je u vidu zabrane prodaje aromatizovanih cigareta.

Odlukom se zabranjuje prodaja duvanskih proizvoda sa čokoladom, vanilom, karanfilićem i drugim aromama koje mame decu i tinejdžere na pušenje, obrazložili su američki federalni zdravstveni zvaničnici.

Predstavnici FDA saopštili su da će razmotriti regulisanje prodaje duvanskih proizvoda sa mentolom i nagovestili da će uskoro možda preduzeti mere protiv daleko većeg tržišta aromatizovanih malih cigara i cigarilosa, objavio je "Njujork tajms".

"Ove aromatizovane cigarete otvaraju vrata za mnogo dece i omladine da postanu stalni pušači", ukazala je komesarka za hranu i lekove Margaret Hamburg, prilikom objavljivanja zabrane.

Jedno istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da su sedamnaestogodišnjaci imali tri puta više izgleda da puše aromatizovane cigarete od dvadesetpetogodišnjaka i da su te cigarete smatrali bezbednijim od ostalih.

Senator Tom Harkin smatra da će zabrana prodaje cigareta sa aromom jagoda, čokolade i drugim ukusima doprineti smanjenju zavisnosti među mladim pušačima, sprečiti pojavu bolesti i doneti višemilionsku uštedu zdravstvenom sektoru.

Zabrana je usvojena tri meseca nakon što je američki predsednik Barak Obama potpisao zakon kojim se FDA ovlašćuje da reguliše prodaju duvanskih proizvoda.

Promet tih proizvoda samo u 2008. godini u SAD iznosio je 96 milijardi dolara, uključujući 87 milijardi dolara u prodaji cigareta, četiri milijarde dolara u prodaji cigara, malih cigara i cigarilosa i 4,6 milijardi dolara u prodaji duvana za žvakanje, lule i uvijanje cigareta.

U okviru novog propisa, FDA će imati pravo na regulisanje tržišta običnih cigareta, cigara i duvana za žvakanje, ali te proizvode ne može zabraniti.

Proizvođači duvana i duvanskih proizvoda moraju do januara dostaviti toj agenciji informacije o sastojcima i aditivima, a duvanska industrija od juna neće više moći da koristi termine, kao što su "lajt" (blage), "majld" (srednje blage cigarete) i "lou tar" (nizak nivo katrana).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво