Prevencijom protiv malarije

Vakcinacijom novorođenčadi u oblastima pogođenim malarijom moglo bi da se spreči i do 30 odsto slučajeva te bolesti kod najmlađih. Istraživanja potvrdila da je terapija "sulfadoksinom" i "pirimetaminom" delotvorna i da ne ugrožava zdravlje dece.

Trećina slučajeva malarije među afričkim bebama mogla bi da se izbegne uz pomoć preventivne terapije zasnovane na dejstvu antimalarijskih lekova "sulfadoksina" i "pirimetamina", pokazali su rezultati dva istraživanja objavljenih u britanskom naučnom časopisu "Lanset".

Ta jednostavna, pristupačna i bezbedna terapija može da se primenjuje paralelno sa sprovođenjem programa vakcinacije dece, a sastoji se u davanju novorođenčadi jedne antimalarijske tablete dva ili tri puta tokom prve godine života.

Istraživanja obavljena na velikom broju afričkih beba pokazala su da je terapija delotvorna protiv malarije i da ne ugrožava zdravlje novorođenčadi.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje trudnicama u oblastima veoma pogođenim malarijom preventivnu upotrebu "sulfadoksina" i "pirimetamina" kako bi se uništili paraziti iz placente. Terapija je prilično dostupna jer doza leka košta oko 0,2 dolara.

Malarija je bolest koja može da bude smrtonosna, a izazivaju je sićušni paraziti plazmodijumi koje komarci ubodom prenose na ljude.

Parazit u svom životnom cikusu uvek ima dva domaćina - komarca kao prelaznog domaćina, vektora infekcije, i nekog kičmenjaka kao konačnog domaćina.

Zavisno od vrste parazita i vremena inkubacije, prvi simptomi se mogu javiti posle sedam dana pa čak i osam do 10 meseci nakon ulaska parazita u organizam. 

Od imuniteta zaraženog zavisi koliko će težak oblik bolesti biti, a zabeleženi su i slučajevi potpunog imuniteta, koji je stečen vremenom.

Povećana telesna temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje, prvi su znaci bolesti, a mogu se javiti i nešto drugačiji znaci kao suv kašalj, bolovi u mišićima, povećanje jetre i gubitak svesti.

U Africi svakih 30 sekundi od malarije umre po jedno dete.

Tokom 2006. godine registrovano je 247 miliona slučajeva malarije koja je prouzrokovala oko milion smrtnih slučajeva, pre svega među afričkom decom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи