Читај ми!

Verujte doktoru, a ne „Vikipediji“

Internet enciklopedija „Vikipedija“ sadrži greške u devet od deset članaka o zdravlju i sve informacije u njima moraju se uzimati sa velikim oprezom.

Služba za praćenje kvaliteta zdravstvene nege SAD upozorila je da su nakon upoređivanja članaka o srčanim oboljenjima, raku pluća, depresiji i dijabetesu sa trenutnim medicinskim nalazima zaključili da većina članaka na Vikipediji sadrži mnogo grešaka.

Deset naučnika koji su sproveli istraživanje poručili su ljudima da im je najpametnije i najbolje da, kada osete da im je loše, posete svog lekara, a da ne konsultuju Vikipediju i da se „ne igraju se doktora“.

„Od izuzetne je važnosti da ljudi sa zdravstvenim problemima prvo razgovaraju sa svojim lekarom“, navode istraživači.

Da stvar bude ozbiljnija, istraživači navode i da oko 70 odsto studenata medicine koristi Vikipediju.

„I dok je Vikipedija veoma dostupna i stručnjacima pomaže u istraživanju, pacijenti i laici ne treba da je koriste kao glavni izvor informacija zato što se ti članci ne kontrolišu kao oni objavljeni u stručnim časopisima“, istakao je vođa istraživanja, doktor Robert Hejsti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво