Читај ми!

Umereno sa uskršnjim specijalitetima

Osobe koje su proteklih mesec i po dana upražnjavale uskršnji post, trebalo bi da se u nedelju, na Uskrs, kada se post završava, uzdrže od neumerenog unošenja masne i pikantne hrane, poručila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

„Ljude koji poste drži duhovnost, a njihova ishrana u tom periodu i inače podrazumeva dosta voća i povrća, odnosno hrane koja pospešuje varenje, kao i dosta tečnosti, naročito kada se posti samo na vodi, tako da treba samo da nastave da uzimaju tu hranu“, navela je Nada Macura u izjavi za agenciju Beta.

Pošto je uskršnji ručak raznovrstan i podrazumeva i pikantnu i masnu hranu, Nada Macura preporučuje da se namirnice kao što su meso, slatkiši i druga „teška“ hrana uzimaju umereno, odnosno da se podele na više obroka.

„Uskršnji ručak podrazumeva i čorbe pune povrća, odnosno vitamina, tako da to treba jesti u većoj količini, a pošto je stiglo proleće, treba da jedu i salate“, savetuje Nada Macura.

Portparolka Hitne pomoći rekla je da u toj službi nije zabeleženo dramatično povećanje broja intervencija usled posta.

„Imali smo pojedinačne slučajeve da ljudi kolabiraju u crkvi, ali to nije značajan broj“, rekla je Nada Macura.

Uskršnji post počeo je 3. marta, a trajaće do Uskrsa, koji ove godine svi hrišćani obeležavaju 20. aprila. Uskršnji post uvek počinje ponedeljkom (Čisti ponedeljak), a u prvoj (Čistoj) nedelji sva jela se kuvaju na vodi. Završava se u nedelju, na Uskrs.

Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan ako ga, u skladu s verskim propovedima, ne prate i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, kao i praštanje, molitve, činjenje dobrih dela i pokajanje.

Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso, najčešće jagnjeće.

Obavezno predjelo su farbana barena jaja, koja se odlično slažu uz „beli mrs“, odnosno priloge od sira i kajmaka, kao i sezonsko povrće, odnosno mladi crni i beli luk, zelena salata i rotkvice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво