Vakcina za žene korisna i za muškarce

Najnovija istraživanja američkih stručnjaka pokazala su da vakcina protiv raka grlića materice "gardasil" može sprečiti nastanak retkih kancera i kod muškaraca.

U jeku debate o reformi zdravstva, u Americi je počela i rasprava - da li vakcinu "gardasil", koja štiti devojčice od polno prenosivih bolesti, treba davati i dečacima.

Tvorci vakcine tvrde da je apsolutno bezbedna i da osim pojave kondiloma, humanih papiloma virusa, može sprečiti i nastanak retkih malignih oboljenja kod muškaraca.

Tri godine od prve vakcine protiv raka grlića materice, Američka uprava za hranu i lekove preporučila je upotrebu "gardasila" i muškarcima.

Posle opsežnog istraživanja, na više od 5.000 dečaka i mladića starosti između 9 26 godina, utvrđeno je da je "gardasil" 89 odsto efikasan u sprečavanju pojave četiri najrasprostranjenija tipa humanog papiloma virusa.

"Vakcina u budućnosti može da pomogne u sprečavanju nastanka kancera, izazvanog HPV virusom kod muškaraca i žena. To je sjajna šansa za naše sinove," istakla je istraživač Ana Ćulijano.

Stručnjaci naglašavaju da vakcinacija momaka može sprečiti prenošenje virusa na devojke i pojavu retkih oblika kancera genitalija i anusa, ali i raka usta i grla.

Ipak, neki su i skeptični, jer je nedavno istraživanje utvrdilo da "gardasil", iako bezbedan, može izazvati nuspojave, poput krvnih ugrušaka.

"Voleo bih da moja ćerka i sin dobiju vakcinu koja će sprečiti pojavu humanog papiloma virusa, ali ona ne sme da ima cenu, ne mislim finansijsku, već zdravstvenu", kaže Žak Moric načelnik ginekologije u bolnici "Ruzvelt".

Američke zdravstvene vlasti uverene su, pak, da je HPV vakcina sigurna, jer se ni kod jednog testiranog mladića nisu pojavili neželjeni efekti.

Ukoliko dobije odobrenje za prodaju, "gardasil" za muškarce koštaće 390 dolara za tri obavezna vakcinisanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво