Читај ми!

Životinjski proteini pogubni kao i pušenje?

Za osobe srednjih godina ishrana bogata proteinima i masnoćama životinjskog porekla podjednako je loša po zdravlje kao i pušenje. Ključ je umerenost, a prednost se daje proteinima koje sadrže riba, grašak, pečurke, koštunjavo voće.

Naučnici tvrde da je ishrana koja obiluje proteinima i masnoćama životinjskog porekla u srednjim godinama skoro jednako smrtonosna kao i pušenje.

U studiji je učestvovalo 1.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina, piše portal Magazin.

Tom prilikom otkriveno je da oni koji su konzumirali više mesa i sira imaju gotovo dvostruko veće šanse da ranije umru.

Osim toga, kod njih je rizik da obole od raka četiri puta veći, kao na primer, kod pušača.

Naučnici kažu da su za takvo stanje krivi proteini koji se nalaze u mesu, siru, jajima i drugim životinjskim proizvodima, a koji su podobni za razvijanje tumura i ubrzano starenje.

Osobama u pedesetim i ranim šezdesetim godinama savetuje se da što manje konzumiraju te proizvode i da što više unose proteine koje sadrže riba, grašak, pečurke, koštunjavo voće...

Međutim, studija je takođe pokazala i da su proteini dobijeni iz životinjskih namirnica dobri za osobe starije od 65 godina, ali je struka podeljena oko te tvrdnje.

Britanski stručnjaci tvrde da je najbolji način da se izbegne rizik obolevanja od raka prestanak pušenja, održavanje normalne telesne težine, umereno konzumiranje alkohola i redovna fizička aktivnost.

„Dokazano je da je pušenje loše, ali meso i sir se mogu jesti u umerenim količinama kao deo zdrave ishrane“, objasnila je Heder Ohli sa Univerziteta „Ekseter“.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво