Životinjski proteini pogubni kao i pušenje?

Za osobe srednjih godina ishrana bogata proteinima i masnoćama životinjskog porekla podjednako je loša po zdravlje kao i pušenje. Ključ je umerenost, a prednost se daje proteinima koje sadrže riba, grašak, pečurke, koštunjavo voće.

Naučnici tvrde da je ishrana koja obiluje proteinima i masnoćama životinjskog porekla u srednjim godinama skoro jednako smrtonosna kao i pušenje.

U studiji je učestvovalo 1.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina, piše portal Magazin.

Tom prilikom otkriveno je da oni koji su konzumirali više mesa i sira imaju gotovo dvostruko veće šanse da ranije umru.

Osim toga, kod njih je rizik da obole od raka četiri puta veći, kao na primer, kod pušača.

Naučnici kažu da su za takvo stanje krivi proteini koji se nalaze u mesu, siru, jajima i drugim životinjskim proizvodima, a koji su podobni za razvijanje tumura i ubrzano starenje.

Osobama u pedesetim i ranim šezdesetim godinama savetuje se da što manje konzumiraju te proizvode i da što više unose proteine koje sadrže riba, grašak, pečurke, koštunjavo voće...

Međutim, studija je takođe pokazala i da su proteini dobijeni iz životinjskih namirnica dobri za osobe starije od 65 godina, ali je struka podeljena oko te tvrdnje.

Britanski stručnjaci tvrde da je najbolji način da se izbegne rizik obolevanja od raka prestanak pušenja, održavanje normalne telesne težine, umereno konzumiranje alkohola i redovna fizička aktivnost.

„Dokazano je da je pušenje loše, ali meso i sir se mogu jesti u umerenim količinama kao deo zdrave ishrane“, objasnila je Heder Ohli sa Univerziteta „Ekseter“.

broj komentara 22 pošalji komentar
(nedelja, 16. mar 2014, 17:34)
Vitki Gurman [neregistrovani]

Autor studije je vegetarijanka i povremena veganka

Mogli ste da se setite da i to ubacite u ovu "revolucionarnu vest" :)

(četvrtak, 13. mar 2014, 17:47)
;-) [neregistrovani]

wwwc.papir.com

Ne postoji prirodna hrana koja sadrži samo sastojke koji su potrebni organizmu i zbog toga kompanije koje proizvode toalet papira ne mogu da propadnu.

(utorak, 11. mar 2014, 13:21)
Зоран Грозданић [neregistrovani]

Храна, као лек

Није у проблем у пореклу протеина, јер је храна по природи ствари сама по себи лек (чак и животињског порекла), већ у разним додацима у храни, од хормона раста, преко антибиотика (код нас често и истеклог рока), до свакаквих хемикалија (ја бих их назвао отровима) за "побољшање" изгледа, укуса и мириса.
Нађите било коју храну са ознаком "органска" или "биолошки узгој" и слободно једите, под условом да се некако уверите да је то тако. Ово ће бити док држава не буде гарантовала квалитет хране, а то ће бити тек кад направимо ЗАОКРЕТ.

(utorak, 11. mar 2014, 11:19)
anonymous [neregistrovani]

Студија поред актуелних сазнања глупост.

--- Као прво, меси није исто што и месо.

У свим ти контра месо студијама је било коришћено индустријско месо - значи месо животиња пумпани хемијом и храњени генетски модифизираним кукурузом. У осталим студијама, где је коришћено органско, нормално природно месо, таквих резултата није били, сасвим супротно, месо се показало као најбоља намирница за људско тело.

--- Друга ствар, временски простор јела и поста.

Најновије студије показују, да - уколико се ради о здравој природној храни - болести најчешће настају, ако се телу не да времена, да отрове из тела филтрира, тј. ако човек непрестано уноси храну, иако није гладан. У тим студијама су најбоље хормонско стање имали они, који су прескочили доручак и били минимум 12 сати без јела.
Обавезно погледати документарац: Eat, fast and live longer.

--- Трећа ствар, толеранцију на житарице и намирнице на бази крављег млека већина нема, поготово на нашим просторима.

Житарице садрже глутене, који изазивају озбиљне болести попут такозваног синдрома поцепаног црева (leaky gut syndrom). Поред тога житарице екстремно успоравају штитну жлезду и превише оптерећују јетру, која мора да филтрира антиматерије из житарица. Житарице од пре неколико векова и ове данашње се не могу поредити, молекуларна структура им се тотално дегенерисала. Слична ствар важи и за кравље млеко, још ако је прерађено, онда је то чист отров, који се уноси у тело. Ако баш мора млеко, онда узмите свеже помузено, оно садржи аминокиселину лактазу и није проблем за људски метаболизам. Ко хоће на сигурно да иде, тај пије само козје и овчје млеко, које је свеједно хранљивије и богатије микроматеријама.

(utorak, 11. mar 2014, 11:04)
Чеда Хиландарац [neregistrovani]

Време поста

Очигледно је добро имати периоде паузе у конзумирању млека меса и јаја. То се зове пост. Ми православци већ две хиљаде година уживамо у благотвором утицају поста на здравље, како духовно, тако и телесно. Драго ми је да је и данашња медицина почиње да хвата корак, мада малко касни... :)

(utorak, 11. mar 2014, 09:55)
Петар [neregistrovani]

Биљна Храна!

У житарицама(жито, јечам, овас, киноа итд.) и у орашастим плодовима(кикирики, орах, лешник, бадем итд.), имају сви потребни протеини за човеково тело. Чак и много више, а и здравије, него у месу и храни животињског порекла!!!

(utorak, 11. mar 2014, 03:45)
anonymous [neregistrovani]

muka nauka

Licno volim Ribu ali je u medjuveremenu Riba najzagadjenija hrana na planeti. Ribnjaci i ribne farme na moru su zagadjeni antibiotikama, parazitima a ribe opterecene svim vrstima otrova: olovo, arsen i nuklearna radiacija.

U ostalom druga istrazivanja su pokazala da je telu potrebna masnoca i da oboleva bez nje. Mi smo jedna kulturoloska zivotnja. Nas trakt za prevarenje hrane nema kapacitet za isklucivo biljnu hranu, vec je cisto nemoze prekuvavati, pa pocne da fermentira i trule u telu. Zato, ako izvinete, imate kad vas goni nuzda, ekskluzivno zadavoljstvo za vas nos.

U ostalom, sta su kofaktori ove studije? Niko ne opisuje kako se ovi ljudi celokupne ishranjuju.

(utorak, 11. mar 2014, 01:58)
anonymous [neregistrovani]

Koliko sve ovo ima smisla

A sta cemo sa sportistima, koji unose velike kolicine proteina zivotinjskog porekla zbog izgradne misicne mase- Znaci li sad to da se sportisti hezdravo hrane. Ili ako pogledamo nase babe i dede cija je osnovna hrana bila meso, jaja i sir i dozivese svi po 80 godina....Povrce i voce je zdravo, ali se pitam koliko je zrava salata tretirana po zna koliko puta hemikalijama i sad je to zdravije od jajeta iz koga nastaje zivot

(utorak, 11. mar 2014, 01:22)
Петар [neregistrovani]

Биљна Храна!

У житарицама(жито, јечам, овас, киноа итд.) и у орашастим плодовима(кикирики, орах, лешник, бадем итд.), имају сви потребни протеини за човеково тело. Чак и много више, а и здравије, него у месу и храни животињског порекла!!!
Наши преци су знали да поједу само једну шаку житарица за један дан. И зато никад нису били болесни као савремен човек, јер нису јели огромне количине меса и намирнице животињског порекла.......
Разни ракови, дијабетес, кардиоваскуларна обољења итд. до пре 100 година су била непозната, управо због тога!
А да незалазимо колико су само те животиње болесне на фармама.....! И чиме их све хране...! Те животиње су навикле да се крећу и да се хране биљном храном, а управо је обрнуто. Тако и савремен човек отприлике живи. Плус паштета, паризер, виршле су највећи отпад у који се ставља МСГ глутамат који је научно даказан да изазива рак. Тај појачивач укуса и кад се и у ђубре убрузга, и оно онда буде укусно.

(ponedeljak, 10. mar 2014, 23:05)
anonymous [neregistrovani]

Poruka

Samo pusite, jedite masno i cugajte rakijice...pivo i ne zamarajte telo bespotrebnim aktivnostima. Pustite stomak da raste. Ima da zivite citavih pedesetak godina, a mozda i manje, za razliku od delova sveta gde se "pate" od umerenosti, ne puse, ne piju i gde starci sa osamdeset i devedeset godina zive normalno i cak se bave sportom, voze bicikl, redovno dzogiraju po prirodi. Znam za onu vasu pricu; jedan "vas" deda je pusio, pio, nista nije radio i doziveo je sto godina...Znam, da morate da pusite jer vam je to u danasnjoj situaciji jedino zadovoljstvo sto je ostalo. Nema se, moze se!