Nikotin "vara" mozak

Mozak izložen dejstvu nikotina počinje da tumači pušenje kao korisno ponašanje, pokazuje nova studija. Nikotin koristi podsvesni mehanizam učenja, koji povezuje situacije iz okruženja i odgovarajuću reakciju.

Istraživanje je pokazalo da nikotin, sastojak iz cigareta koji izaziva zavisnost, "vara" mozak da povezuje situacije iz okruženja sa pušenjem.

To bi moglo da objasni zašto bivši pušači imaju želju za da zapale cigaretu baš onda kada su u baru ili posle obroka.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Medicinskog koledža Bejlor (BMK), objavljena je krajem nedelje u medicinskom časopisu Neuron.

"Naš mozak funkcioniše tako što povezuje događaje iz okruženja sa reakcijama, pa emituje signal za nagrađivanje kada se ponašamo na način koji nam je koristan", zaključio je koautor studije dr Džon Dani, profesor neurologije na BMK.

"Nikotin preuzme kontrolu nad ovim podsvesnim mehanizmom za učenje, tako da mozak tumači pušenje kao pozitivnu akciju".

Dani objašnjava da zbog toga određeni događaji iz okruženja mogu da izazovu želju za pušenjem. Alkohol, obrok sa prijateljima i vožnja u automobilu mogu da postanu signal koji izaziva pušenje.

Pojačana moždana aktivnost 

Dani i drugi koautor studije, dr Đianrong Tang, ispitivali su kakvu moždanu aktivnost izaziva nikotin kod miševa.

Miševima je bilo omogućeno da lutaju kroz aparaturu koja je sastavljena od dve komore. U jednoj komori bi bili izloženi nikotinu, a u drugoj rastvoru soli.

Naučnici su pratili koliko dugo se miševi zadržavaju u komorama, kao i moždanu aktivnost u hipokampusu, delu mozga u kojem se stvaraju nova sećanja.

"Aktivnost u mozgu je bila neverovatna", rekao je Dani.

"U odnosu na slani rastvor, nikotin je jačao veze među neuronima do 200 procenata. To ojačavanje veza je pokazatelj stvaranja novih sećanja."

Dani je objasnio da bi razumevanje mehanizama uz pomoć kojih se kreiraju sećanja, moglo da pomogne u boljem razumevanju i pronalaženju leka za bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво