Matične ćelije, razlika između života i smrti

Jedan od najvećih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija u Nemačkoj je Nadežda Basara. Gostujući na RTS-u, dr Basara govorila je o svom iskustvu u Nemačkoj i zašto se samo u nekim pokrajinama te zemlje obavi i do 100 puta više transplantacija matičnih ćelija nego u Srbiji.

Matične ćelije i lečenje pomoću njih mnogim teško obolelima znače razliku između života i smrti. Jedna od najuspešnijih zemalja u transplantaciji matičnim ćelijama je Nemačka, a u velikoj meri zahvaljujući doktorki Nadeždi Basari, koja je gostovala na Radio-televiziji Srbije.

Prema njenim rečima, matične ćelije mogu da pomognu u izlečenju velikog broja hematoloških bolesti, ne samo malignih.

U Srbiji je dosad urađeno tek pet transplantacija od nesrodnih donora, dok se u nekim nemačkim pokrajinama godišnje uradi i do 100 puta više.

„U Nemačkoj, kao i celoj zapadnoj Evropi, transplantacija matičnim ćelijama je jedna etablirana metoda kojom se leče svi vidovi malignih bolesti. Sa druge strane, u Srbiji, iz različitih razloga, doskora nije bila moguća transplantacija matičnih ćelija nesrodnog donora“, navodi doktorka.

U nemačkoj pokrajini Saksoniji, koja je po veličini i broju stanovnika slična Srbiji, izvede oko 500 transplantacija od nesrodnih donora godišnje.

Govoreći o samom broju medicinskih centara koji obavljaju transplantaciju srodnih i nesrednih matičnih ćelija, Basara objašnjava da u Nemačkoj postoji čak 60 takvih centara.

„U Nemačkoj su hematologija i onkologija jedna specijalizacija. Prednost takvog pristupa jeste što se objedinjuju citostatske terapije kod različitih bolesti. Postoje zajednički protokoli i predlozi kako se terapija radi i postoje standardi koji se primenjuju i oni se primenjuju u svim centrima i na isti način“, ističe Basara.

Prema njenim rečima, u pokrajini Šlezvig-Holštajn, gde ona sa svojim timom naporno radi, izuzetno se gaji timski rad, koji podrazumeva sastanke jednom nedeljno i na kojima se odlučuje o različitim terapijama kod svakog pacijenta.

Bez timskog rada, kako kaže, nema nikakve mogućnosti za uspeh.

Inače, na severu Nemačke odlučeno je da se sedam medicinskih centara objedini u jedan, koji će se zvati Nord, a na čijem će čelu biti doktorka Basara.

„Ideja je da bila da se svi centri za lečenje različitih organa objedine u jedan centar. Posebno je važno što u dokumentaciju tumora, od trenutka dijagnoze, do kraja terapije svaki doktor ima uvid. Ako pacijent dođe kod mene na pregled, a nakon toga ode kod nekog drugog doktora, taj kolega može da pogleda dosadašnju dokumentaciju“, kaže doktorka i dodaje da se na takvom sistemu radi u celoj Nemačkoj.

Da podsetimo, dr Basara se odriče šefovskog dodatka u korist pacijenata koji dolaze iz Srbije, pa su njima troškovi lečenja zbog toga znatno manji.

Prema njenim rečima, i kolege na klinikama su je podržale u ovoj odluci, jer smatraju da pacijenti sa Balkana treba da budu tretirani kao nemački pacijenti i da ne snose nikakve dodatne troškove.

Na pitanje zašto je srpsko zdravstvo ponovo svrstano na samo dno evropske lestvice, dr Basara ističe da je to izuzetno tužno jer imamo izvanredne hirurge.

Međutim, u medicini nije samo umeće značajno, već i ostale stvari, posebno dijagnostika, koja podrazumeva magentnu rezonancu, PET skener. Zbog toga, u dva dana se može da dobiti najkomplikovanija molekularna dijagnostika pacijenta sa leukemijom.

To je nešto što je, kako kaže, nezamislivo u Srbiji, gde se na tako nešto čeka po nekoliko nedelja, dok se u Nemačkoj za tri ili četiri dana dobija cela dijagnoza.

„Trebalo bi da postoji više centara po Srbiji, a da ne bude sve centralizovano u Beogradu. Na jugu Srbije je u porastu broj obolelih od malignih bolesti. U Nišu sam prošli put baš o tome govorila dok sam boravila kao gost Medicinskog fakulteta“, navodi Basara.

Kako objašnjava, finansijska sredstva nikada ne bi smela da predstavljaju problem.

„Ukoliko postoji ideja i želja da se osnuje jedan centar, sredstva nisu problem“, dodaje doktorka.

Prema njenim rečima, postoji i velika razlika u pristupanju dijagnozi.

„Pristup je timski, interdisciplinaran i objašnjava se do detalja. Procedura i dijagnoza se objašnjava do detalja. Takođe se insistira na prisustvu cele familije, jer je osobama koje boluju od maligne bolesti potrebna velika podrška“, ističe naš stručnjak.

Zanimljivo je i da su posete bolesnicima neograničene, odnosno da, ukoliko se preduzmu sve mere predostrožnosti, familija i drage osobe mogu da provedu u bolnici ceo dan.

broj komentara 81 pošalji komentar
(utorak, 01. jan 2019, 10:44)
Violeta Miskovic [neregistrovani]

molim vas za kontakt

molila bih ako mozete da mi javite mail adresu doktorke Nade Basare...unapred veliko hvala. hitno je. moja adresa violeta.z.m@outlook.com

(petak, 16. mar 2018, 23:03)
andrijana [neregistrovani]

molba

Molim Vas da mi neko posalje mail adresu dr Nadezde Basare ili telefon na koji se ona javlja, hitno nam je. Info poslati na mail anchi2111@gmail.com ili na broj 066/455-794

(ponedeljak, 19. feb 2018, 16:03)
daniela sokocanin [neregistrovani]

molba

Molim Vas ,ako je moguce poslati adresu doktorke Basare na mejl:
dsokocanin@ gmail.com.
Naravno hitno je. Unapred hvala

(petak, 15. dec 2017, 12:12)
anonymous [neregistrovani]

adresa za kontak

Kontakt podaci mogu se naci na sajtu klinike:
http://www.malteser-franziskus.de/medizin-pflege/medizinische-klinik-i/team-kontakt.html

(petak, 15. dec 2017, 11:21)
Ana-Marija [neregistrovani]

Molim kontakt

Molim vas da mi netko posalje kontakt telefon, adresu ili mail adresu na koji je dosao do dr.Basare. U pitanju je liječenje mog brata koji ima 31g i bori se s limfomom vec puno godina, ali sad su iscrpljene sve mogućnosti liječenja i jako nam je hitno.
Moja mail adresa je am.dijakovic@gmail.com

(nedelja, 10. dec 2017, 13:36)
Tanja [neregistrovani]

Vapaj za pomoc

Neka mi neko da kontakt tel.s prof.Nadom Basarom. tanja.golubovic.derma@gmail.com

(utorak, 07. nov 2017, 22:33)
Snjezana [neregistrovani]

Molba

Molila bih ako neko ima neki kontakt, mail, da mi posalje, treba mi zbog bolesnog brata. Moja mail adresa: snjezanaalex@gmail.com
Unapred zahvalna!

(subota, 14. okt 2017, 10:25)
Sveto [neregistrovani]

Maticne celije

Imama bolesnu scerku i radili bi transplataciju maticnih celija. Da li mi mozete poslati kontak tel Nadazde Basare, moja mejl adresa : svetosusic@gmail.com

(četvrtak, 21. sep 2017, 18:51)
anonymousTanja [neregistrovani]

Deca

Adresa od dr Nadezde Basare je napisan ali pozivno broj je 0046 a to je pozivni za Svedsku pa sam zbunjena jer ona radi i zivi u Nemackoj koliko sam shvatila. Ako moze njen kontakt telefon i email bila bih jako zahvalna jer imam dvoje dece koji su bolesni. Moja email. vasilic.tanja@gmail,com. Unapred zahvalna

(utorak, 12. sep 2017, 16:24)
anonymousVesna [neregistrovani]

kako izleciti mijelodisplaziju sindrom

Imam sina 20 godina koji ima mijelodisplaziju sindrom od skoro pa bih volela da stupim u konktakt sa doktorkom Nadezdom Basara Hvala unapred.