Amerika u borbi protiv dečje gojaznosti

Institut za medicinu i nacionalni savet za istraživanje preporučio svim američkim saveznim državama da dodatno oprezuju brzu hranu i sokove. Kao način za borbu protiv gojaznosti, preporučuje se i otvaranje što više školskih igrališta i atletskih staza u lokalnim zajedinicama. Zahtev vlastima da ograniče gledanje televizije i igranje video igrica.

Gojaznost dece je dostigla takve razmere u Sjedinjenim Američkim Državama da je Institut za medicinu i nacionalni savet za istraživanje preporučio svim američkim državama da dodatno oporezuju brzu hranu i sokove, a donesu poreske olakšice za prodavnice koje posluju u problematičnim krajevima i izgradnju biciklističkih staza.

U izveštaju Instituta za medicinu i nacionalnog saveta za istraživanje preporučuje se i da vlada limitira gledanje televizije i igranje video igrica u vanškolskim programima, zahteva od restorana da prikažu kalorijski iznos jela na meniju i otvore škoska igrališta i atletske staze u lokalnim zajedinicama.

Problem gojaznosti kod dece predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje u SAD i ne može ga rešiti samo vlada, već lokalne zajednice moraju da deluju, ističe se u izveštaju.

Zbog prekomerne težine sve je više dece u SAD koje imaju srčana oboljenja, visok pritisak i holesterol i šećernu bolest.

Broj gojazne dece se utrostručio tokom posednjih 30 godina, tako da je danas oko 18 odsto mladih u SAD gojazno.

Pored toga što izbor hrane kod kuće i u restoranima zavisi od ličnog izbora i znanja o zdravom životu, masna, nekvalitetna hrana je jeftinija, više se reklamira i mnogo je dostupnije od one zdrave.

Američko udruženje kardiologa saopštilo je prošle nedelje da je američka industrija sokova vredna 115 milijardi dolara (Koka-kola, Pepsi...), najveći izvor dodatog šećera u SAD.

"Istraživanja sprovedena na duvanu su pokazala da je povećanje poreza na cigarete najefikansija politika za smanjenje njegove konzumacije", rekla je za Rojters Meri Stori, nutricionista sa Univerziteta u Minesoti.

"Poskupljenje zaslađenih napitaka za deset odsto dovelo bi do smanjenja potrošnje od osam do deset odsto", ističe Storijeva.

U izveštaju je preporučena izgradnja trotoara, česmi kako učenici ne bi morali da koste automate sa sokovima i izmena trasa javnog prevoza da bi kupci mogli lako da dođu do velikih prodavnica.

Takođe je preporučeno omogućiti malim prodavnicama olakšice za kupovinu rashladnih uređaja u kojima ne bi držali gazirane naptke, već sveže voće i povrće.

Da bi borba sa viškom kilograma bila efikasnija, preporučuje se i izgradnja javnih parkova sa igralištima, olakša pristup rekreativnim centrima i poradi na vanškolskim aktivnostima poput časova plesa i drugih vidova rekreacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво