Читај ми!

Bolja izolacija kuće, bolje zdravlje

Život u nedovoljno toplom domu narušava sveukupno zdravlje, tvrde britanski stručnjaci i savetuju uvođenje centralnog grejanja i popravljanje izolacije zidova i prozora.

Unapređenje „toplotnog komfora" kuće ili stana, uvođenjem centralnog grejanja, bolje izolacije i slično, i te kako se oslikava na fizičkom zdravlju ukućana, ukazuje britanska studija, koju su sproveli stručnjaci Saveta za medicinska istraživanja u Glazgovu.

Mnoge prethodne studije su dovodile u vezu loše uslove stanovanja sa slabijim zdravljem, ali su istraživači često imali problema da razluče dejstvo tih uslova od faktora kao što su starosno doba ukućana ili siromaštvo, izveštava Rojters.

Osim grejanja, najčešće su uzimani u obzir parametri kao što su kvalitet vazduha, vlažnost, prisustvo radona, buka, prašina, duvanski dim, padovi i požari.

Da bi utvrdili da li unapređenje toplotnih uslova u stanu može da rezultira poboljšanjem zdravlja ukućana, britanski tim, kojim je rukovodila Hilari Tomson, analizirao je rezultate 39 ranijih međunarodnih studija.

Utvrdili su da programi kojima je poboljšan „toplotni komfor" domova, daju najbolje rezultate kod osoba slabog zdravlja i onih koje imaju najgore stambene uslove.

Između ostalih, razmatrane su i dve studije sa Novog Zelanda, koje su se bavile osobama koje su živele u nedovoljno toplim domovima.

Unapređenjem toplotne izolacije u takvim domovima smanjio se postotak dece i odraslih ukućana čije je zdravlje ocenjeno kao „loše" ili „osrednje" za oko 40 odsto, u odnosu na stanovnike stanova i kuća iz kontrolne grupe, u kojima nije poboljšana izolacija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво