Borci protiv novog gripa

Lek protiv novog gripa ne postoji, ali antivirusne terapije mogu ublažiti simptome i sprečiti eventualne komplikacije. Stručnjaci ne preporučuju uzimanje lekova u blažim oblicima bolesti niti u preventivne svrhe.

Antivirusni lek, koji je dospeo u centar pažnje javnosti zbog opasnost od epidemije ptičjeg gripa, „tamiflu", opet se pominje kao efikasno sredstvo u borbi protiv novog ili meksičkog gripa. 

"Tamiflu" je antivirusni lek, a njegov generički naziv „oseltamivir". Deluje tako što usporava sposobnost razmnožavanja virusa u organizmu. Dostupan je u obliku kapsula, ali i sirupa koji je namenjen za decu, kao i odrasle koji imaju poteškoće sa gutanjem.

Može se koristiti za lečenje svih tipova gripa kod odraslih i dece starije od 12 meseci. Nije uobičajeno da se upotrebljava za lečenje običnog, sezonskog gripa, ali se njim često leče oboleli od gripa tipa A H1N1, to jest novog gripa.

Neki lekari smatraju da „tamiflu" ne bi trebalo koristiti, ukoliko se kod obolelog nisu pojavili teži simptomi ili postoji rizik da se ozbiljno razboli od novog gripa zbog drugih zdravstvenih problema, piše "Britiš medikal džurnal" (British Medical Journal).

Međutim, u praksi, najvećem broju osoba kod kojih su utvrđeni simptomi novog gripa lekari prepisuju „tamiflu". Ukoliko lekar proceni da je neophodno lek se daje čak i bebama mlađim od 12 meseci, naravno, manja doza i obavezno u tečnom obliku.

Kada su u pitanju trudnice i osobe sa oštećenjima bubrega, lekari se najčešće odlučuju za drugi antivirusni lek, „relenca" (zanamivir).

"Tamiflu" ne leči grip

Britanski časopis navodi da su istraživanja pokazala da „tamiflu" može skratiti trajanje simptoma gripa za otprilike jedan dan, kao i ispoljavanje simptoma kod osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, ali ne leči sam grip.

Takođe, „tamiflu" može smanjiti rizik od pojave komplikacija, poput upale pluća.

Učinak nije kod svih isti. „Tamiflu" najbolje deluje ukoliko se uzme tokom 48 sati od pojave simptoma, jer se tada virus najbrže razmnožava.

Sva ispitivanja sprovedena do sada analizirala su dejstvo „tamiflua" na sezonski grip. Nije bilo vremena za obimna istraživanja uticaja leka na novi grip, ali laboratorijske analize pokazuju da antivirusni lekovi, među kojima i „tamiflu", deluju na taj virus.

Najčešća neželjena dejstva upotrebe leka su mučnina i povraćanje. Ostale tegobe koje se mogu javiti su bol u stomaku, dijareja, glavobolja, a deca i tinejdžeri prijavljivali su noćne more i stanje delirijuma.

Ukoliko se jave takvi siptomi tokom uzimanja „tamiflua", teško je utvrditi da li su oni posledica uzimanja leka ili ih je izazvao virus.

Jedna studija pokazala je da mučnina i povraćanje nisu češći kod odraslih pacijenata koji su uzimali „tamiflu" protiv gripa u odnosu na ispitanike koji su uzimali placebo.

Oba simptoma bila su izraženija znatno kod osoba koje su „tamiflu" uzimale da bi sprečile pojavu gripa nogo kod učesnika studije u kontrolnoj grupi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво