Podstakli rast "trećih" zuba

Naučnici iz Japana kod ispitnih miševa pobudili rast "trećih" zuba. Dostignuće otvara nove mogućnosti za zamenu obolelih zuba, ali i tkiva i organa.

Zdravi, jaki zubi uskoro bi mogli da budu stvarnost i za pripadnike starijih generacija.

Transplantacijom ćelija zametaka zuba, japanski naučnici uspeli su da podstaknu rast "trećih", potpuno funkcionalnih zuba kod odraslih miševa i nadaju se da će u budućnosti to moći da se primenjuje i kod ljudi.

Japanski naučnici smatraju da se ista tehnika može primeniti i za druge organe.

Biolozi su već uspeli da u laboratorijskim uslovima odgaje neka tkiva koja potom mogu da budu transplantirana na životinje.

U najnovijem eksperimentu, grupa istraživača sa Ecukom Ikedom na čelu uspela je da dobije zametak zuba "in vitro" i da ga implantira u vilicu odraslog miša.

Poput semenke, takav zametak sadrži sve genetske instrukcije potrebne za rast zuba. Nakon gubitka mlečnog, a potom i stalnog zuba, nov zdrav zub sa nervom može da izraste treći put zaredom u istoj zubnoj čašici, tvrdi Ikeda, stručnjak katedre za biologiju na Univerzitetu za nauku u Tokiju.

Ovo istraživanje otvara nove mogućnosti za regerativnu terapiju, odnosno lečenje oštećenih, obolelih ili ostarelih organa.

Umesto prilično agresivne metode transplantacije, novi, savršeno funkcionalni organi razvijali bi se u telu na osnovu matičnih ili zametnih ćelija, objašnjavaju stručnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи