Читај ми!

Bipolarni poremećaj napada ranije

Tim američkih stručnjaka utvrdio je da početna faza bipolarnog poremećaja nastupa u adolescentskom dobu, a ne u trećoj i četvrtoj deceniji života, kao što se dosad verovalo. Stoga prevenciju i lečenje tog oboljenja, ukazuju stručnjaci, treba početi ranije.

Početna faza bipolarnog poremećaja je u adolescentskom dobu, a ne u dvadesetim i tridesetim godinama, kao što se dosad verovalo, što znači da prevenciju i lečenje tog oboljenja treba početi ranije, upozorava tim stručnjaka američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje.

Poremećaj karakteriše pojava alternativnih ciklisa manije i depresije, mada se u nekim slučajevima može manifestovati i samo kao manija, prenosi Rojters.

Američki tim stručnjaka je, analizirajući slučajeve više od 10.000 tinejdžera, koji su prošli obimne razgovore o svojim raspoloženjima i ponašanju, utvrdio da je 2,5 odsto imalo faze manije i depresije, od čega 2,2 odsto u poslednjih godinu dana. To je postotak kakav se uočava i kod odraslog stanovništva.

Takođe je utvrđeno da je tokom godinu dana pre ispitivanja, 1,3 odsto tinejdžerskih ispitanika imalo samo nastupe manije, a 5,7 odsto samo faze depresije.

Elementi bipolarnog poremećaja među tinejdžerima postaju učestaliji s godinama. Dok je među analiziranim 13-godišnjacima i 14-godišnjacima bilo 1,4 odsto njih sa simptomima manije, dotle ih je među ispitanicima starih 17 i 18 godina bilo gotovo dvostruko više.

Svaki peti ispitanik sa simptomima manije ili depresije je u nekom trenutku pokušao samoubistvo, a više od 50 odsto ih je patilo i od anksioznog poremećaja ili poremećaja ponašanja, utvrdio je američki tim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво