Lekovita moć pečuraka

Poznato je da su pečurke od uvek imale zanimljivo mesto u ljudskoj psihi. Povezivane su sa magijom, duhovnim moćima i mističnim otkrićima, ali najnovija istraživanja pokazuju da mogu da budu jako korisne kod lečenja visokog holesterola, kancera, raznih virusnih infekcija, uključujući i HIV.

Naučnici su posvetili veliku pažnju istraživanju pečuraka i procenjeno je da mogu da budu vrlo korisne kao prevencija i terapija za neke zdravstvene probleme, uključujući poremećaje imuniteta, virusne infekcije, visok holesterol, bolesti jetre, kancera i druga oboljenja.

Ustanovljeno je da tri vrste pečuraka imaju važnu ulogu u medicini.

Šitake pečurke (Lentinus edodes) sa medicinske tačke gledišta, pomažu kod mnogih uobičajenih zdravstvenih problema. Sadrže polisaharid lentinan i beta 1.3. glukan - koji su vrlo moći u borbi protiv raznih virusa i tumora.

Zbog prisustva polisaharida delotvorne su i u lečenju gripa. Neka istraživanja pokazala su da one štite i od oštećenja koja uzrokuju radijacija i hemoterapija. Šitake pečurke su dobre i za srce, jer smanjujy holesterol.

Veliki značaj u medicini ima Hrastova sjajnica (Reishi, Ganoderma lucidum), koja je jedna od najcenjenijih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini i za nju se ne smatra samo da produžava život, već i da čoveku daruje svetlost, mudrost i da dovodi do prosvetljenja.

Što se tiče njenog medicinskog uticaja, studije širom sveta pokazale su da je ova gljiva vrlo efikasna u borbi protiv tumora (zbog prisustva polisaharida beta 1.3). Takođe jača imuni sistem i ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, a pokazala se uspešnom i u lečenju hepatitisa.

Hrastova sjajnica štiti jetru od toksina, a efikasna je i u borbi protiv hroničnog bronhitisa. Vredan je izvor adenozina, koji štiti srce.

Maitake (Grifola frondosa) je vrsta pečurke koja može imati veliki značaj u borbi protiv HIV-a. Na Internacionalnoj konferenciji o sidi u Amsterdamu, rečeno je da Maitake štiti od dobijanja HIV-a.

Iako ne ubija virus, igra važnu ulogu u terapiji obolelih. Neka japanska istraživanja pokazuju da je ova gljiva čak uspešnija u jačanju imunog sistema od prethodno navedenih vrsta pečurki.

Maitake, takođe, sadrži široku lepezu vrednih sterola, glikozida, amino kiselina, enzima, polisaharida, vitamina, minerala i ostalih lekovitih jedinjenja.

Stručnjaci preporučuju da je najbolje konzumirati ove gljive kroz ishranu, ali je vrlo teško naći ih u prodaji u svežem ili osušenom stanju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво