Opasne tajne mlevenog mesa

Dok milioni ljudi širom sveta uživaju u hamburgeru, samo mali broj zna da je takvo meso prošlo kroz dug proces obrade u kojem su aditivi neibežni. "Pink slime" je jedan od „omiljenih“ mesarskih dodataka koji uvećavaju profit, a narušavaju zdravlje.

Ukusna i na prvi pogled lepa hrana dostupna je svuda, ali malo ko poznaje načine na koje se ona proizvodi. Neretko su mnogi u zabludi da kupuju sveže i zdravo meso, ne znajući da je put od klanice do prodavnice dug, a da su dodaci poput "pink slime"-a neizbežni.

Prema podacima do kojih su došli Ej-Bi-Si i Džejmi Oliver, "pink slime" je dodatak u 70 odsto mlevenog mesa koje se prodaje u američkim samoposlugama ili se koristi u restoranima brze hrane. Industrijsko ime mu je „fino teksturisana goveđa krtina", a skraćenica LFTB.

"Pink slime" se pravi od onoga što od govečeta preostane kada se u klanici od njega odvoje meso, koža, kosti i iznutrice. Reč je uglavnom o vezivnom tkivu, sa salom i tragovima mesa, dakle o otpacima koji su se nekad ili bacali ili koristili za pravljenje hrane za kućne ljubimce, pse i mačke.

Međutim, danas kada hrana postaje sve skuplja, smišljen je proces da se i takvi otpaci iskoriste.

Prvo se zagreva u specijalnim mašinama da bi se odvojile masnoće, a onda se tretira amonijakom (istim onim koji je i sastojak kućne hemije) da bi se ubile bakterije: salmonela i ešerihija koli.

Konačni proizvod je jedna ružičasta masa u obliku štapića koja se zamrzava i šalje pakerima mesa da je pomešaju za mlevenom govedinom.

Od jednog govečeta se tako dobije i do šest kilograma „ružičastog šlajma", što je, naravno, povećavalo profit klaničara.

Taj aditiv se inače proizvodi u pet fabrika koje zapošljavaju čak 5.000 radnika.

U samoposlugama se doduše vidi da je mlevena govedina nekako previše fina, ali trgovci to uvek pripisuju usavršenoj tehnologiji obrade.

Ova podvala je, naročito posle njenog iznošenja u emisiji Ej-Bi-Sija početkom marta, izazvala veliku uzbunu među potrošačima, čiji je dosadašnji učinak prilično impresivan.

Tri od pet fabrika „roze šlajma" su zatvorene, veliki lanci samoposluga jedan po jedan najavljuju prestanak prodaje takvog mlevenog mesa, a nadležni su, posle onlajn peticije koja je sakupila 250.000 potpisa, najavili da će prestati da se koristi i u školskim kantinama.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво