Читај ми!

Ovce kao sredstvo za smirenje

Stručnjaci sa klinike za psihijatriju i psihoterapiju iz Šlezviga svoje pacijente leče na neuobičajen način – uz pomoć ovaca koje čuvaju u dvorištu bolnice. Pored toga što šire harmoniju, ovce umiruju pacijente i zbližavaju ih sa lekarima.

Poznato je da delfini, psi i poniji mogu da pomognu bolesnim ljudima. Međutim, sada su i ovce postale partneri psihijatara, i to u klinici FKSL u Šlezvigu, u Nemačkoj, koja je specijalizovana za psihijatriju i psihoterapiju.

Hening Olen je rukovodilac klinike oko koje svakodnevno pasu ovce. Klinika se obratila zoo-vrtu za pomoć, jer lekari znaju da kontakt sa životinjama ima pozitivno dejstvo na pacijente.

Olen kaže da su životinje vrlo važna tema u njegovoj struci i da se vrlo lepo uklapaju u koncept psihijatrijske klinike.

Prema njegovim rečima, pacijenti pozitivno reaguju na prisustvo životinja i uvek se obraduju kada neko na kliniku dovede psa, ili nekog drugog kućnog ljubimca.

Međutim, kada zgradu klinike okruži stado ovaca, nastaje prava harmonija. Te životinje prosto zrače mirom koji se prenosi i na pacijente.

„Ima traumatizovanih žena koje ne žele da razgovaraju sa nama, ali u kontaktu sa ovcama se oslobode, jer misle da one ne mogu da ih prevare ili razočaraju poput ljudi", ističe Olen.

Za vreme vizite, šef klinike često saznaje ko je planirao da ode i poseti ovce, gde se životinje trenutno nalaze i razne druge anegdote.

„I kolege su oduševljene, imamo besplatno i bešumno šišanje trave. Ranije su livadom tutnjale motorne kosilice, a mi smo 20 metara dalje vodili terapijske razgovore."

Ovcama mogu da priđu i prolaznici-namernici, što je dobra prilika za upravu klinike da ih informiše i o psihoterapiji, u opuštenoj i prijatnoj atmosferi, pri čemu se razbijaju predrasude o takvim ustanovama.

Sve se pretvorilo u projekat opšteg zbližavanja psihijatrije i građana, pacijenata i životinja. Ovcama se najviše raduju pacijentkinje na forenzičkoj psihijatriji, gde se nalaze prestupnice obolele od različitih oblika zavisnosti.

„Kada im se dozvoli izlazak, te žene rado odlaze kod ovaca, jer žele da sa njima uspostave odnos, a ovce prema njima ne gaje nikakav prekor", objašnjava Olen.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи