Читај ми!

Progrizite put do belih zuba

Glavni neprijatelji belih zuba odavno su razotkriveni - kafa, čaj, tamno vino, cigarete. Ali, saveznici u borbi protiv tamnih fleka i promene boje, takođe, mogu biti hrana i napici. Na vašoj strani su moćna šargarepa, ukusni ananas, sočne jabuke, aromatične jagode, mlečni proizvodi...

Lepi, beli zubi glavni su aduti mnogih holivudskih zvezda, ali i „običnih smtrnika". Niske bisera čuda čine za izgled i samopouzdanje, a rezultati istraživanja pokazuju da je prvo što zapazimo kod drugih upravo osmeh, a imamo samo jednu šansu da ostavimo dobar prvi utisak.

Njujorški zubar Timoti Čejs, koji se pre 15 godina opredelio za kozmetičku stomatologiju, to jest ulepšavanje zuba, tvrdi da lep osmeh može da „odnese" deset godina iz krštenice.

Iako su tretmani za izbeljivanje jedini pravi i  jedini siguran put ka belim zubima, dr Čejs naglašava da ono što jedemo i pijemo igra veliku ulogu u tome koje su oni boje.

U misiji ka prelepom osmehu više nego korisni saveznici biće vam jabuke, celer i šargarepa.

Njihov zadatak je da uklone naslage sa zuba poput nežnog abrazivnog sredstva, a budući da podstiču lučenje pljuvačke, stvaranje plaka svešće se na minimum.

Pomorandža i ananas imaju sposobnost da posvetle površinu zuba, a voćna kiselina sadrži enzime koji uništavaju bakterije, glavne neprijatelje zdravih, belih i lepih zuba i prijatnog daha.

I u ovom slučaju čudesna telesna tečnost, pljuvačka, lučiće se više pa će sprati neke od flekica koje su se zadržale posle konzumiranja kafe, čaja i vina.

Jagode, zahvaljujući enzimu, a mlečni proizvodi poput jogurta i „čedar" sira, proteinima i kalcijumu, pravi su „Terminatori" kada je reč o tamnim tačkicama.

Takođe, savetuje dr Čejs, izbegavajte hranu i napitke koje ne biste voleli da vam neko prospe po svetloj garderobi - kafu, čaj, crno vino, tamne gazirane napitke.

Najbolje bi bilo i da potpuno zaboravite cigarete.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво