Hašimoto tiroiditis

Hronična autoimuna upala štitne žlezde, poznatija kao Hašimoto tiroiditis, sve je prisutnija u Srbiji i javlja se gotovo kod svake šeste-sedme osobe. Bolest se najčešće otkriva slučajno, a neki od simptoma su pospanost, brzo zamaranje, slab san, lupanje srca, nervoza.

U Srbiji vlada epidemija oboljenja Hašimoto tiroiditis. Nema preciznih podataka, ali preme nakim procenama hronična autoimuna upala štitne žlezde sve je prisutnija - javlja se kod svake šeste-sedme osobe.

Iako je prvi put opisana 1912. godine, kada je japanski hirurg Hašimoto Hakaru objavio sve što je o njoj znao, i dalje se ne zna kako nastaje. Često ne daje nikakve simptome, a donosi mnogo problema.

Specijalista endokrinologije sa Vojnomedicinske akademije doktorka Tamara Dragović naglasila je da se po pravilu bolest otkriva slučajno.

„Bolest je autoimune prirode, pacijent razvija autoantitela na sopstveno tkivo štitne žlezde. Ipak, ako naša štitna žlezda dugo radi sa smanjenom funkcijom, jer organizam misli da je ona neko strano telo i uništava je, pospanost, brzo zamaranje, slab san, lupanje srca, nervoza, znaci su za uzbunu. Kako bolest napreduje, dolazi i do opadanja kose, koža je suva, nokti su krti, a telesna masa se povećava iako nemamo apetit", objasnila je dr Dragović. 

Kada je reč o okidačima autoimunog procesa, glavni „osumnjičeni" su virusi, infekcije, psihofizički stres, zračenje. Doktorka Dragović je navela da kada je bolest dugo prisutna, javljaju se razne tegobe, koje se često ne dovode u vezu sa lošim radom štitne žlezde.

Onkolog-hirurg sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić ukazao je da je u pitanju ozbiljna bolest i da su tegobe različite, mogu da budu reumatske, da se jave problemi sa zglobovima, mišićima, varenjem, a moguća je i netolerancija pojedinih žitarica.

Uz to, doktor Džodić skreće pažnju na to da hronična upala štitne žlezde prati veoma visok nivo antitela, kako se bolest najčešće i otkriva pri biohemijskoj analizi krvi. 

„Takav nivo antitela ometa trudnoću i začeće, pa je nekada bolje ukolniti zapaljenu žlezdu nego bezuspešno pokušavati vantelesnu oplodnju", smatra dr Džodić.

Ukoliko je funkcija štitne žlezde dobra, hormonalni status treba proveravati dva puta godišnje, a ako nije, lek koji pomaže lučenje hormona pije se doživotno. Međutim, ukoliko se ne leči, zapaljena štitna žlezda može da utiče i na pojavu zloćudnih tumora.

„Dešava se da u slučaju hronično zapaljene štitne žlezde nastaju papilarni karcinomi, učestalost je čak do 15 odsto. Otuda, ako pacijent ima stezanje u vratu, bolove, otežano gutanje i poremećaj govora, preporučuje se operativno lečenje. Naravno, ovo lečenje je obavezno, ukoliko se pojavi izraslina na terenu hronično zapaljene štitaste žlezde", navodi doktor Džodić.

Čak i kad se pojave metastaze, naši stručnjaci i u hirurškom lečenju postižu odlične rezultate. Poslednje priznanje za to dobio je baš doktor Džodić - zlatnu medalju na kongresu u Kazahstanu, pre dve nedelje.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 26. sep 2014, 00:35)
suzana [neregistrovani]

pitanje

Imam ciste na stitnjaci,ali su mi hormoni u redu.Zadnji put kad sam vadila nalaze pokazali su da su se antitjela povecala,pa me interesuje sta to znaci i dali je opasno.

(nedelja, 19. jan 2014, 14:43)
danka [neregistrovani]

pitanje

struma nodosa nontoxsica,non specifikata e04,9. l.dex.euthyreosis, thyroiditis autoimmunis e06,3 eho st.zlezde normalne velicine u desnom lobusu,posteriorno uocava se koloidno tkivni nejasno ogranicen,nehomogeni nodus sa kalcifikatom promera oko 7mm tsh 2,376 ft4 18,24 at tpo 1300 dali mozete da mi kazete sta dalje posto su mi u klinickom centru rekli da biopsija nema potrebe samo da trayim uput u svom zdravstvenom centru u smederevu za endohirurga,dali je ovaj nalaz strasan i da da napomenem imala sam vec 4 operacije dojke.hvala unapred

(četvrtak, 04. apr 2013, 16:34)
Tamara [neregistrovani]

Pitanje

Ja takođe imam autoimunu bolest, pa me interesuje ako se drži pod kontrolom da li može i onda doći do problema oko začeća? Pošto već godinu ipo pokušavamo i ništa.

Hvala na odgovoru

(petak, 16. dec 2011, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

hrabro kroz zivot

Svaka rec hvale napisana o profesoru Dzodicu je malo za ono sto on radi. Kao i u Snezaninom slucaju mogu da kazem da je i meni spasao zivot, takodje papilarni karcinom sa metastazama u vratu i radiojod terapija posle toga, srecom sada je sve pod kontrolom.Ne gubite vreme probajte da dodjete do ovog sjajnog coveka ukoliko imate bilo kakav problem. Posle ko zna koliko pregleda kod velikih imena sam bila bez ikakve terapije-zato sto su svi mislili da ja nemam neki veliki problem sa stitnom i posto nisam imala tegobe ja sam to tako prihvatila, dok pukim slucajem nisam otisla kod prof.Dzodica koji je odmah rekao da sumnja na zlocudni tumor i posle operacije se ispostavilo da je bio u pravu.
Hvala mu i svako dobro mu zelim!

(petak, 25. nov 2011, 13:20)
snezana [neregistrovani]

komentar

DrDzodic je vrh u hirurgiji stitne zlezde! Ja sam imala papilarni cancer st. zlezde sa metastazom na vratu! On je meni spasio zivot, zajedno sa dr. Antonom Mikicem sa klinike ORL KC BG. Posle njih je lecenje zavrsio dr. Vojko Djukic dir. klinike ORL KC BG. oni su jednostavno ekipa koja pobedjuje! Dok zivim hvalicu ih !Zelim im sve naj naj uzivotu! Snezana Avramovic iz Nisa

(subota, 29. okt 2011, 09:29)
anonymous [neregistrovani]

pohvala

Retko naidjem na dobar tekst o ovoj bolesti, retko vidim da neko pise ( a treba ) o profesuru Dzodicu, srucnjaku koji je zaista na svetskom glasu, hvala mu sto postoji ovde kod nas i za nas. Osim sto je veliki srucnjak u svojoj profesiji , on je i jako ljubazan i postuje svoje pacijente - sto je retkost.
Obolelima zelim da kazem da je veliki sok suociti se sa ovom bolescu, pogotovu ako je maligna, ali u vecini slucajeva uz srucne kontrole , zivecete kao svaka zdrava osoba.