Pravite više kratkih pauza na poslu

Rizici dugotrajnog sedenja tokom radnog vremena mogu se smanjiti čestim, čak i veoma kratkim pauzama, tvrde australijski stručnjaci. Osobe koje dugo sede na poslu, imaju širi obim struka i niži nivo „dobrog“ holesterola. Više kratkih predaha može se uvrstiti u poslovni raspored bez uticaja na produktivnost.

Redovne kratke pauze mogu pomoći u smanjenju velikog rizika za zdravlje koji je posledica dugog sedenja.

Rezultati istraživanja stručnjaka Univerziteta „Kvinslend" u Australiji ukazuju da će češće kratke pauze koje uključuju ustajanje od stola sačuvati liniju i zdravlje srca, pri čemu su korisni i veoma kratki odmori koji traju minut i uključuju tek ustajanje, malo kretanja po prostoriji i penjanje uz nekoliko stepenica.

Zaključci istraživanja, koje je objavljeno u novom broju žurnala Evropsko srce, dodatno potvrđuju da je sedenje izrazito štetno za zdravlje, jer zaposleni koji dugo sede imaju širi obim struka i niži nivo „dobrog" HDL holesterola.

Vođa istraživanja, doktor Ženevijev Heali sa Univerziteta „Kvinslend", naglašava da su reziltati potvrdili da čak i male promene mogu pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika, kao i da redovne pauze mogu biti vrlo lako uvrštene u poslovni raspored bez uticaja na produktivnost.

U skladu s tim, stručnjaci predlažu aktivnosti među kojima su pijenje dve čaše vode odmah po dolasku na posao što će uticati na to da osoba odšeta nekoliko puta do toaleta, ustajanje tokom telefoniranja, održavanje sastanaka stojeći za pultom, korišćenje stepenica umesto lifta, stavljanje korpe za smeće na mesto do kojeg se mora prošetati.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. jan 2011, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

bol

sta zapravo boli ovu plavusu ledja ili nesto drugo......?