Jači pol se znoji „efikasnije“

Znojne žlezde nežnijeg pola dopuštaju manji odliv tečnosti preko kože, a razlika je još uočljivija kod onih dama koje su fizički neaktivnije, pokazali su rezultati japanskih stručnjaka. To bi moglo da bude objašnjenje za teže „suočavanje“ ženskog tela sa nesnosnim letnjim temperaturama.

Tokom fizičkih aktivnosti muškarci se mnogo „efikasnije" znoje nego žene, tvrde japanski stručnjaci nakon istraživanja čiji rezultati su objavljeni u specijalizovanom časopisu Experimental Physiology.

Pripadnice nežnijeg pola koje nisu navikle na napore sportskih i drugih zahtevnih aktivnosti imaju najlošiji „odziv" znojnih žlezda, zaključak je grupe japanskih stručnjaka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Taj zaključak sugeriše da bi žene mogle da imaju više tegoba tokom letnjih vrućina budući da se znojenjem telo hladi, to jest bori protiv toplote.

Glavni razlog za slabije izbacivanje tečnosti koje je primećeno kod nežnijeg pola je to što žene imaju manje tečnosti u telu nego muškarci, pa je manja i količina koju je „dozvoljeno" izbaciti.

Istraživači su u kontrolisanim uslovima temperature i vlažnosti od 37 dobrovoljaca tražili da voze trenažni bicikl jedan sat.

Fizički aktivni i neaktivni muškarci i žene bili su podeljeni u četiri grupe, a zatim je tokom tih 60 minuta merena količina znoja kod svakog zasebno.

Podaci koje su naučnici prikupili pokazali su da iako fizička aktivnost utiče na to da se i kod žena i kod muškaraca pojača znojenje, to povećanje je uočljivije kod jačeg pola.

Kako je pojačavana aktivnost, tako se i razlika među polovima povećavala, to jest bilo je neophodno da ispitanicama postane toplije i da se napor poveća da bi se ozbiljnije oznojile. To je naročito bilo uočljivo kod onih devojaka koje su bile fizički neaktivne. 

„Telo se brže hladi kada se znojimo", naveo je Tim Kejbl, direktor Škole sporta u Liverpulu, istakavši da bi na znojenje trebalo gledati kao na veoma korisnu funkciju jer je za organizam veoma opasno da se „pregreje".

Ranije studije pokazale su da se muškarci više znoje, delimično i zbog uticaja testosterona na znojne žlezde.

„Manje tečnosti u ženskom telu vodi ka tome da lakše dehidrira. Zbog toga slabije znojenje može biti rezultat adaptacije na preživljavanje u toplijim uslovima", objasnio je Jošimicu Inoue, glavni istraživač Laboratorije za istraživanje ljudskih sposobnosti pri Univerzitetu u Osaki.

Zaključak japanskih stručnjaka mogao bi da otkrije i neke od uzroka različitog reagovanja muškog i ženskog organizma u ekstremnim uslovima.

broj komentara 0 pošalji komentar