Kafa, ručak i dijabetes

Ljubitelji kafe koji svoj omiljeni napitak piju uz ručak izloženi su manjem riziku od oboljevanja od dijabetesa tipa 2, potvrdili su rezultati obimnog istraživanja sprovedenog u Brazilu.

Rezultati jednog novog brazilskog istraživanja potvrdili su tezu da konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa, ali samo ukoliko se pije uz ručak.

Tokom istraživanja koje su stručnjaci Univerziteta Sao Paula sproveli na gotovo 70.000 žena utvrđeno je da su ispitanice koje su pile najmanje jednu šolju kafe uz ručak bile izložene za trećinu manjem riziku od obolevanja od dijabetesa tipa 2.

To važi za kafu sa i bez kofeina, ali je članovima naučnog tima najinteresantnije bilo to što su utvrdili da nema uticaja ni to da li je napitak zašećeren ili nije.

Ostalo je da se proveri još da li povoljan efekat protiv šećerne bolesti ima i kafa s mlekom, budući da veoma mali broj žena u podne pije kafu s mlekom.

Žene koje su učestvovale u ovom istraživanju bile su starosti između 41 i 72 godine i u proseku njihovo zdravstveno stanje praćeno je tokom 11 godina.

Brazilski stručnjaci još nisu sigurni da li preventivno dejstvo kafe uz ručak protiv dijabetesa potiče od toga što ona u to doba dana najsnažnije deluje ili uticaj ima i vrsta hrane koja se konzumira tokom ručka.

broj komentara 0 pošalji komentar