Čajem protiv bolova

Naučnici su dokazali da brazilska nana, koju iscelitelji u Južnoj Americi koriste vekovima, uspešno otklanja bolove. Posle dokaza izvedenog na osnovu testiranja na laboratorijskim miševima, uslediće klinička ispitivanja na ljudima.

Britanci veruju da šolja čaja smiruje živce i popravlja raspoloženje. Najnovija istraživanja ukazuju na to da bi čaj mogao da bude efikasan i u otklanjanju bolova.

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu otkrili su da čaj od brazilske nane (hyptis crenata) otklanja bol podjednako uspešno kao i aspirin.

Brazilski travari i iscelitelji ovu biljku koriste vekovima, a sada su njena lekovita svojstva prvi put naučno dokazana - ali samo na laboratorijskim životinjama.

Tim iz Njukasla je, pre rada u laboratoriji, sproveo istraživanje u Brazilu, kako bi čaj pripremili na tradicionalan način i ustanovili kako se i koliko konzumira da bi se postigao najbolji efekat.

Uobičajen metod je da se osušeni listovi preliju ključalom vodom, odstoje 30 minuta, posle čega se čaj procedi i ohladi.

Istraživači su ustanovili da čaj, ukoliko se uzima u dozama koje preporučuju iscelitelji, otklanja bolove jednako efikasno kao i sintetički lek „indometacin", sličan aspirinu.

Nameravaju da uskoro započnu klinička ispitivanja kako bi, posle dokaza da čaj deluje na laboratorijskim miševima, naučno dokazali da je efikasan i kod lečenja ljudi.

Vođa istraživačkog tima, Graciela Roča, je Brazilka i seća se da su joj tokom detinjstva čaj od brazilske nane nudili kao lek protiv svake boljke.

„Ukus je veoma sličan običnoj nani ili, možda, žalfiji. Dobro, nije baš tako ukusan, ali lekovi obično i nisu ukusni", kaže Roča.

Naučnici podsećaju da je više od polovine lekova koje danas koristimo bazirano na molekulima koji se nalaze u prirodi, uglavnom u biljkama.

Tako lišće i kora bele vrbe sadrže materiju salicin, veoma sličnu acetilsalicilnoj kiselini, što je hemijski (generički) naziv za aspirin.

broj komentara 0 pošalji komentar