Za i protiv alkohola

Španski naučnici došli su do dodatnih dokaza da konzumiranje alkohola može kod muškaraca da smanji opasnost od srčanih oboljenja. Njihove kolege širom sveta, međutim, upozoravaju da je alkohol sve u svemu štetan, osim kada se konzumira umereno - dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene.

Jedno istraživanje španskih naučnika stvorilo je konfuziju među ljubiteljima alkohola. Španski naučnici su, naime, došli do dodatnih dokaza da konzumiranje alkohola može kod muškaraca da smanji opasnost od srčanih oboljenja.

Drugi naučnici su odmah uzvratili upozorenjem da suviše alkohola ozbiljno šteti ostalim organima i može da izazove moždani udar. 

Istraživanjem je ustanovljeno da su muškarci koji dnevno piju manje količine alkohola (dve do tri čašice nekog pića), za trećinu manje skloni srčanim oboljenjima.

Oni koji piju više, smanjuju rizik od srčanih bolesti u još većem procentu, ali zato rizikuju oštećenje drugih organa.

Da alkohol može da ima pozitivno dejstvo na srce nije novina, kaže za Bi-Bi-Si doktor Majk Nepton, lekar u britanskoj Fondaciji za prevenciju bolesti srca.

"Mogući uticaj alkohola na bolesti srca poznat je već skoro 30 godina. Jedan od odgovora je da alkohol izaziva povećanje lipoproteina visoke gustine, poznatih i kao dobar holesterol, koji sprečava loš holesterol da se taloži u arterijama", kaže Nepton.

Nije isključeno, dodao je Nepton, ni da alkohol neznatno razvodnjava krv i čini je manje podložnom zgrušavanju, što opet utiče na smanjenje opasnosti od srčanih bolesti. Na delu je zapravo niz bioloških mehanizama koji bi mogli da objasne pozitivno dejstvo alkohola.

Špansko istraživanje sprovedeno je na uzorku od 15.000 muškaraca i 26.000 žena, starih između 29 i 69 godina i trajalo je deset godina.

Autori istraživanja su ispitanike svrstali u šest kategorija, od onih koji skoro nikada ne piju do onih koji konzumiraju 90 grama alkohola dnevno, što je oko osam flaša vina nedeljno ili 28 krigli od pola litra piva.

Kod osoba koje piju malo, čašicu votke dnevno na primer, rizik od srčanih bolesti manji je za 35 odsto. Oni koji, pak, piju više, odnosno, između tri i 11 čašica votke dnevno, opasnost da ih srce izda je u proseku prepolovljena.

Korist koju alkohol ima za srce mušaraca nije, međutim, uočena kod žena. Naučnici su skloni tumačenju da ženski organizam alkohol prerađuje drugačije nego muški, kao i da ženski hormoni, u mlađem uzrastu, štite organizam od bolesti.

Ne mali broj stručnjaka je ovo špansko istraživanje dočekao s priličnom rezervom.

Među njima je i profesor Robert Saton sa Univerziteta u Liverpulu koji autorima zamera što ne pominju oboljenja, kao što su bolesti jetre, pankreasa i oštećenja mozga čiji je alkohol direktan uzrok.

"Iz ovog istraživanja možete da zaključite da 'što više pijete to bolje po vas'. A savršeno je jasno da je takav zaključak krajnje pogrešan. Urađen je čitav niz obimnih studija o uticaju alkohola na srce i druge organe. Ono čemu treba pribegavati jeste umerenost, a to znači dva pića dnevno za muškarce, jedno za žene", kaže Saton.

Stručnjaci upozoravaju i da istraživanja, kao što je ovo iz Španije, nikako ne znače da treba početi piti kako bi se sačuvalo zdravo srce. Fizička aktivnost i pravilna ishrana su daleko bolji način da se to postigne.

Stručnjaci takođe podsećaju da su oni koji mnogo piju u tri puta većoj opasnosti da ih zadesi moždani udar, i da bi svi oni koji se lako prepuštaju čarima alkohola trebalo dobro da razmisle i da izvagaju da li, uvereni da čuvaju srce, zapravo upropašćuju jetru ili mozak.

Drugim rečima, ništa se ne menja u poznatoj činjenici da je preterivanje u maliganima definitivno loše po zdravlje. Ne treba nikada izgubiti iz vida da je alkohol glavni krivac za smrt milion i osamsto hiljada ljudi godišnje širom sveta, od kojih 10.000 samo u Britaniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво