Читај ми!

Samoća pogubno utiče na zdravlje

U samoći nema ničeg dobrog niti pozitivnog, ne ispašta samo psiha već i čitav organizam, tvrde američki naučnici.

Самоћа погубно утиче на здравље Самоћа погубно утиче на здравље

Od ranije su poznati pogubni efekti izolacije na moral ljudi koji su prinuđeni da žive odsečeni od sveta, kao i kobne psihološke posledice koje takvo stanje može da izazove.

Najnovija studija, objavljena u američkom časopisu Anali nacionalne akademije nauka, otkriva da samoća može dovesti naše telo u smrtnu opasnost.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu ustanovili su da samoća može izazvati imunu deficijenciju, kao i brojne ozbiljne poremećaje.

Da bi razumeli posledice izolacije na ljudski organizam, naučnici su podvrgli grupu muškaraca i žena starijih od 50 godina nizu testova.

Među učesnicima eksperimenta bilo je onih koji su se osećali „veoma usamljeno“, dok su drugi sebe smatrali okruženim prijateljima i bližnjima.

Kao što to obično biva, misterija je rešena na polju genetike: istraživači su kod osoba koje pate od izolovanosti uočili da su pojedini geni (vezani za imunološki sistem) znatno aktivniji.

Ova preterana aktovnost nepovoljno utiče na funkcionisanje imunološkog sistema, čime se pospešuju inflamatorni procesi, koji, pak, mogu da prouzrokuju razne, pre svega kardiovaskularne patologije.

Naučnici su, takođe, primetili da osobe koje se u početku nisu osećale usamljenima, kasnije to postajale ukoliko bi se kod kojih aktivirala ta genetska anomalija.

Iz toga su stručnjaci zaključili da loš rad imunološkog sistema može da dovede do povlačenja u sebe.

Ukratko, ne samo da samoća šteti zdravlju, već i obrnuto: disfunkcija imunološkog sistema može da utiče na našu sposobnost komuniciranja sa drugima.

Istraživači, s toga, upozoravaju da samoću ne treba olako shvatati, i da bi osobe koje se osećaju usamljenima morale da se više aktiviraju ili da potraže pomoć stručnjaka.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара