Humus – namaz 21. veka!

Za humus se s pravom može reći da je najzdraviji namaz na svetu. Poreklom je sa Bliskog istoka, ali može biti i sa urnebes salatom, semenkama bundeve, šitake pečurkama... U Vojvodini se proizvodi već tri godine, a rezultati prodaje pokazuju da interesovanje kupaca kontinuirano raste. I kuvar Nenad Veljković sa popularnog kanala "Kitchen 24" rado ga preporučuje u raznim jelima.

Хумус – намаз 21. века! Хумус – намаз 21. века!

Pravi se od leblebija, belog luka, limunovog soka i tahinija (uljane paste napravljene od prženog, oljuštenog susama). Treba istaći da su leblebije pune proteina, produžavaju osećaj sitosti, dok susam olakšava simptome PMS-a. Antibakterijska svojstva belog luka odavno su poznata, a za limun znamo da je kralj vitamina C.

U DTD „Ribarstvu“, jedinoj fabrici humusa u Srbiji, koju smo nedavno posetili, rezultati prodaje porasli su za 100 odsto u odnosu na prošlu godinu i očekuje se dalji rast.

Prilikom obilaska fabrike, imali smo priliku da se družimo sa Nenadom Veljkovićem, profesionalnim kuvarom sa popularnog kulinarskog kanala Kitchen 24, koji se, između ostalog, prisetio svog iskustva sa snimanja emisije Lako može svako.

Najbolji deo kulinarskog posla za Nenada je pripremanje hrane za nekoga koga volite, nekoga ko vam je zanimljiv i drag.

„Poenta je da volite ono što radite, u bilo kom poslu. Radim 13 godina kao kuvar. Počeo sam od nižeg ranga a sada, mojoj srećom, pojavljujem se i na televiziji i sve to ima svoju draž. Volim ovaj posao, zato ga radim i radiću ga dok sam živ. Mislim, dok me drže noge“, istakao je Veljković.

Što se tiče saveta za mlade kuvare u Srbiji, Nenad smatra da je, kao i u svakoj drugoj profesiji, upornost najbitnija.

„Otkako su se pojavile ovakve televizijske emisije, svi misle da je lako biti kuvar. Naporno je, treba pristati na puno odricanja. Ja sam upisao ekonomsku školu, nakon toga sam upisao kurs kuvanja i bukvalno sam krenuo ni od čega. Daska, nož i luk. Kuvao sam kod kuće i na poslu, gde sam u početku bio pomoćni kuvar. Tek kasnije dolazi momenat kada stajete pored šporeta, i onda sve kreće. Kuvanje jeste posao, ali, ako nešto dovoljno želiš, ti ćeš to i ostvariti“, poručio je Nenad.

Humus, kao izuzetno zdrav namaz, može se kombinovati u različitim jelima, pa čak i u desertima. Neka od jednostavnih i ukusnih jela s humusom, koje preporučuje Nenad Veljković, možete probati da i sami...

Burgeri sa lososom, mirođijom i pikant humusom

Namirnice: 300 grama lososa, jedna veza mirođije, jedan češanj belog luka, 200 g prezli, 10 komada očišćenih maslina, tri zemičke, jedan komad paprike, jedan svež krastavac, jedno pakovanje pikantnog humusa, ulje, so i biber.

Način pripreme: Lososa iseći na kockice, ali prethodno odvojiti kožu. Iseći beli luk, masline, mirođiju, dodati prezle, posoliti i pobiberiti. Sve zajedno dobro izmešati i ostaviti u frižideru da odstoji pola sata. Zemičku zagrejati i premazati pikant humusom, staviti zelenu salatu, papriku i krastavac. Formirane burgere pržiti na laganoj vatri nekoliko minuta. Servirati toplo.

Salata sa bundevom i dresingom od humusa (bundevino seme)

Namirnice: Bundeva ili muskatna tikva 300 grama, cimet, jedna kašika meda, 100 g rukole, pet komada čeri paradajza, humus od bundeve, 50 g tvrdog kozjeg sira, krutoni ili tostirani baget, jedna kašika vinskog sirćeta, jedna kašika maslinovog ulja.

Način pripreme: U veću činiju staviti rukolu, čeri paradajz sečen na polovine, kozji sir isečen na kocke. Sve to dobro promešati. Preliti tikvu medom, posuti cimetom i grilovati na tiganju dva minuta. Iseći na kocke i pomešati sve zajedno. Napraviti dresing od humusa sa bundevinim semenom, maslinovim uljem i vinskim sirćetom. Preliti i pomešati u salati. Bruskete nafilovati salatom i služiti.

Kolačići sa humusom, čokoladom, čilijem i mentom

Namirnice: Jedna kesica praška za pecivo, jedno pakovanje humusa (natural), 200 grama čokolade, 50 g šećera, 200 g brašna – tip 400 meko, jedna kašika kakao praha, 100 g margarina, jedna sveža ljuta papričica, sveža nana, jedno jaje.

Način pripreme: Sipati brašno, margarin, kakao, šećer i jaje u blender (ili posudu), izmešati i formirati kompaktnu masu ili testo. Napraviti valjak i staviti u frižider na 15 minuta, da se stegne. Čokoladu rastopiti na pari. Kada je testo odležalo, iseći ga po širini i poređati na pleh. Testo peći u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni, oko 20-25 minuta. Prohlađene kolačiće našpricati humusom, zatim preliti čokoladom i dekorisati svežom nanom i papričicom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво