Читај ми!

Slanina – dobra za liniju!

Za ljubitelje slanine, stiže dobra vest iz Švedske. Najnovija istraživanja pokazuju da je ta namirnica u umerenim količinama dobra za zdravlje, ali i liniju. Tako su pobijeni donedavni stavovi da je mast najveći čovekov neprijatelj.

Masna, slana, dovodi do srčanih tegoba i gojaznosti – tako su decenijama stručnjaci opisivali slaninu. Izbacivana je iz ishrane mnogih pacijenata i do skoro je imala lošu reputaciju. Međutim, najnovija švedska istraživanja pokazuju da ona ipak nije toliko loša.

Ishrana naših baka i deka, mogla bi da bude naša, ali i naše dece. Naučnici tvrde da je slanina u umerenim količinama dobra za naše zdravlje, ali i liniju.

„Vi kada uzimate namirnice koje sadrže više masti, onda ste i sitiji. Tako da vas ona i duže drži. Kada jedete slatkiše onda ste svaki čas gladni. Zasićene masti, svinjska mast ili AST koji se nalazi u samom mesu povećavaju sve holesterole – i dobre i loše i samim tim su manje loše“, objašnjava doktorka Slavica Rađen sa VMA.

Tri parčeta tanko izrezane slanine je, kaže nutricionista Milka Raičević, dovoljno. „Ali, ako stavite u foliju, ona je idealna, ako je osušite ona je krckava i možete da dodate svakoj drugoj namirnici. I vi imate jedan apsolutno zdrav obrok, znači kaloričan, ima vitamine, poboljšava varenje, oblaže želudac i dugo nas drži sitim“, kaže dr Raičević.

Nju ceo život jede i stogodišnja baka Miljka Milić. Njen recept za dugovečnost su hrana i optimizam.

„U životu nikad nisam birala, šta ima – to jedem. To mi i valja, nema da kažem to hoću to neću. Pasulja, kupusa, svašta u selu što se jede i valjda zato sam doživela ovolike godine. Što se tiče unutrašnjeg organizma, bože mi oprosti, ja bih mogla da živim još 20 godina, ne boli me ništa“, priča baka Miljka.

Bile su potrebne godine, ali i 16.000 naučnih radova da bi Šveđani našli svoj recept za dugovečnost. Novom teorijom, sa kojom se slažu još neke studije, uzdrmali su mnoge nutricioniste i srušili decenijske predrasude.

Najnoviji švedski izum za dugovečnost je više masti, a manje ugljenih hidrata. Tačnije –smanjite porciju ugljenih hidrata na trećinu. Međutim, kako godine prolaze, menjaju se i smernice u ishrani. Zato, ne odričite se slanine, čvaraka, slatkiša. Budite u svemu umereni!

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво