Читај ми!

Bojanke kao lek protiv stresa i nesanice

Stres je okidač za razne telesne bolesti. Bojanke za odrasle, umiruju i obezbeđuju bolji san već godinama su popularne u svetu, sada stižu u Srbiju.

Bojanka za odrasle koja je u svetu aktuelno oruđe za borbu portiv stresa, stiglo je i u Srbiju.

Vanja Gavrovski iz izdavačke kuće „Laguna“ kaže da su za sada stigla dva izdanja takvih bojanki i da će ih biti još.

„Jedna od njih je i bojanka protiv nesanice. Ukoliko noću ne možete da spavate možete da bojite. Šare su prilagođene odraslim osobama i dosta lekara je reklo da je ovo odlična antistres terapija, tako da su iz tog razloga ove bojanke izuzetno delotvorne“, navodi Gavrovska.

Prema njenim rečima, u bojankama ima apstraktih šara, cvetova, sova, a birajući boje oslobađamo se stresa, ne razmišljamo o drugim stvarima.

Psihijatar u bolnici „Laza Lazarević“, Milan Milić smatra da sve ono što može dovoljno dobro da skrene pažnju sa problema, može da bude delotvorno.

„Vrlo je važan dobar san, bez dobrog sna, teško će se naći rešenje za stres“, dodaje Milić.

Milić navodi da je u praksi uočio da su šetanje, druženje, gledanje crtanih filmova delotvorni.

„Zato što nas to vraća u doba detinjstva kada smo bili zaštićeni. Prirodna potreba čoveka je da bude dete, sve to snižava stres“, ističe Milić.

Znaci da je neko pod stresom su ubrzani rad srca, depresija, pospanost, nedostatak apetita ili preterano uzimanje hrane, visoki krvni pritisak, fizička napregnutost. Stvari koje ukazuju na stres su i nedostatak koncentracije ili namerno odsustvovanje sa posla, prekomerno pušenje i konzumiranje alkohola.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво