Читај ми!

Nove metode za lečenje zapušenih arterija u KCS

Najbolji svetski stručnjaci juče i danas lečili su arterije našim pacijentima. Urađeno je 11 kompleksnih intervencija na hronično zapušenim arterijama ili na mestu njihovog račvanja koja se smatraju najtežim stanjima na koronarnim krvnim sudovima. Ekipa RTS-a bila je u salama za kateterizaciju Kliničkog centra Srbije.

Sunao Nakamura je čest gost Beograda. Došao je iz Japana, sam platio i put i smeštaj, platio i materijal koji je doneo i s kojim radi, a koji je poslednja generacija najboljeg.

Zbog čuda koja pravi u toj oblasti, nazivaju ga bogom interventne kardiologije, a zbog znanja koje ima i svega što je uradio za pacijente u Srbiji, domaći lekari kažu da bi država trebalo da ga odlikuje.

„Ne, ne, ne. Mi doktori imamo misiju, i tri cilja: da spasemo život pacijentu koji je ispred nas, da sačuvamo što više života širom sveta, da odemo gde god možemo i treba da pomognemo i da spasavamo živote budućim pacijentima, odnosno prenosimo znanje mladim lekarima“, kaže dr Nakamura.

„Mi smo pokušavali to da uradimo, ali videli smo da sa materijalom i iskustvom koje imamo, ne možemo to da uradimo dobro. Dr Nakamura je uradio sa materijalom iz magičnog kofera i sa podrškom mikrokatetera, koji su nova generacija. Bolesnik je dobio dva stenta koji drže taj deo (arterije) kao armatura u tunelu“, objasnio je dr Vladan Vukčević sa Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije.

U Beogradu je 15 eminentnih kardiologa iz Nemačke, Engleske, Danske, Francuske i drugih zemalja s najviše iskustva u toj oblasti.

Gosti su Simpozijuma o inovacijama u kardiovaskularnoj interventnoj medicini, a u sale za kateterizaciju uveli su pacijente kod kojih do danas nije bilo rešenja za zapušene arterije. Posle intervencije, 48-godišnja Milanka Blagojević iz Kruševca dobro se oporavlja.

„Doktor je bio iz Francuske, ne znam ime, ali dobro se osećam, i super je proteklo, pošto su radili iz ruke“, priča Milanka.

Predsednik Evropskog bifurkacionog kluba Goran Stanković kaže da je ovo treći praktično već jubilani, standardni sastanak.

„Okupe se, ne samo iz Evrope, već i Japana, naredne godine i Amerika, jer mislimo da je znanje vlasništvo svih i da treba da ga podelimo“, rekao je prof. Stanković.

„Promovišemo sve tehničke napretke u interventnoj kardiologiji, rešavamao najteža stanja, koja su veoma zahtevna, i pomažemo pacijentima, a ono što mi je posebno drago, svaki put kada dođem u Beograd vidim i da je vaša kardiologija sve bolja i bolja“, naglasio je Jens Flenšted Lasen sa Univerzitetske bolnice u Danskoj.

Sve intervencije je, uz direktan prenos putem video-bima, pratilo oko 300 kardiologa iz svih centara u Srbiji, ali i kolege u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи