Читај ми!

Kina, najstroži zakon protiv pušenja

Najstroži zakon protiv pušenja u istoriji Kine, koji je upravo stupio na snagu, predviđa novčane kazne bez presedana i telefonsku liniju za prijavu prestupnika, ali je i dalje prisutan i strah od lošeg sprovođenja.

Stanovnici Kine od danas ne smeju da puše u kancelarijama, restoranima, hotelima i bolnicama, a za kršenje zabrane predviđena je kazna do 10.000 juana (1.480 evra), prenosi Tanjug.

Prostori koji više puta budu ignorisali zabranu, mogu da izgube licencu, dok će pojedinci koji budu uhvaćeni da puše, biti kažnjeni sa oko 200 juana (oko 30 evra).

Osim u zatvorenim prostorima, zakon zabranjuje pušenje i na nekim otvorenim prostorima, koji su blizu škola, bolnica i sportskih objekata.

Uprkos vladinoj kampanji upozorenja putem plakata u restoranima i preduzećima, postoje mnoge sumnje da će zakon biti efikasno primenjivan.

Predsednik Udruženja za kontrolu pušenja Đang Jianšu istakao je da su potencijalno problematični noćni klubovi i da su tu ključni vlasnici, koji imaju odgovornost da obezbede da se u njihovim prostorima ne puši.

Zdravstveni inspektori će biti zaduženi za sprovođenje zakona i obavljanje kontrole i delovanje po pozivu javnosti.

U Pekingu su istaknuti plakati, a vlada je pokrenula kampanju i na društvenim mrežama, gde će objavljivati slike pušača koji su uhvaćeni na delu. Međutim, neki restorani, koje je danas posetio novinar AFP-a, nisu bili upoznati sa propisima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи