Читај ми!

Na meniju mališana u Srbiji previše nezdrave hrane

Mališani u Srbiji prvi put probaju slatkiše sa 10 meseci, grickalice sa 11, a brzu hranu sa svega 16 meseci. Nezdrava hrana unosi se često, a dete kako raste tako za takvim namirnicama poseže sve češće, upozoravaju domaći stručnjaci.

Povodom Dana roditelja, koji se obeležava danas, predstavljeni su rezultati istraživanja kojim su domaći stručnjaci želeli da dođu do podataka kako se hrane najmlađi stanovnici Srbije.

Podaci upozoravaju da situacija nije dobra, jer se deca sa nezdravom hranom upoznaju izuzetno rano – slatkiše prvi put probaju sa 10 meseci, grickalice sa 11, a brzu hranu sa svega 16 meseci!

„Većina dece koja jede nezdravu hranu jede je dosta često, to jest više puta nedeljno. Sa većim uzrastom povećava se i udeo nezdrave hrane, to jest grickalica, slatkiša, dok se udeo voća i povrća smanjuje, što je zabrinjavajuće“, istakla je u gostovanju u Dnevniku RTS-a istraživač Sandra Panić.

Prema podacima dobijenim u istraživanju u kojem su anketirane mame dece uzrasta do tri godine, devet od 10 mama doji decu.

„Glavni benefit zbog kojeg se majke odlučuju na dojenje jeste da je to zdravo, drugi da dojenje zbližava“, istakla je Panićeva.

Nakon dojenja prelazi se na čvrstu hranu. Prosečan uzrast kada se to dešava je, u proseku, peti mesec i, ako se ima u vidu da se sa dojenjem prestaje rano, to treba da navede roditelje na razmišljanje. Najčešće se uvodi povrće, šargarepa i krompir, kao i jabuke. 

Takve navike u ishrani u najranijem životnom dobu utiču umnogome na izbor hrane kasnije tokom života i sigurno da imaju uticaj na to da je svako peto dete u Srbiji starosti između sedam i 19 godina gojazno.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво