Apneja kod muškaraca okidač za depresiju

Muškarci koji pate od apneje, privremenog prestanka disanja u snu, imaju dvostruko veći rizik za depresiju, ukazuje istraživanje sprovedeno u Australiji.

Naučnici Univerziteta u Adelejdu su utvrdili i da je rizik za depresiju čak pet puta veći kod ispitanika koji su se uz apneju žalili na neispavanost i umor tokom dana, prenosi Tanjug.

Apneja i depresija imaju mnoge zajedničke simptome kao što su, na primer umor, pospanost tokom dana, smanjena vitalnost i poteškoće s koncentracijom, navodi portal Pliva.

Pored toga, što su osobe starije, povećava se faktor rizika i za apneju i za depresiju.

U istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 860 muškaraca, prosečne starosti 60 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво