Читај ми!

Srpski lekari prvi u regionu izveli retku operaciju

Na Klinici za vaskularnu i transplatacionu hirurgiju KCV izvršena je operacija zamene trbušne aorte trudnice, kakva do sada nigde u regionu nije izvedena, a u svetskoj literaturi zabeleženo je samo nekoliko sličnih slučajeva.

Pacijentkinji Zlati Novakov Kirstler, u poodmakloj trudnoći, dijagnistikovano je proširenje trbušnog krvnog suda, pa je morala biti podvrgnuta operaciji, javlja Tanjug.

„Termin operacije je pažljivo odabran kako bi u isto vreme mogao biti izvršen i porođaj carskim rezom“, rekao je na konferenciji za novinare upravnik Klinike za vaskularnu i transplatacionu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine Vladan Popović.

Prema njegovim rečima, aneurizma trbušne aorte ustanovljena je potpuno slučajno na ultrazvučnom pregledu.

„Odmah po saznanju da imamo pacijentkinju kojoj je dijagnostikovano proširenje najvećeg trbušnog krvnog suda konsultovali smo se sa kolegama iz regiona, ali smo saznali da nikada takav slučaj nije postojao, pa smo bili prepušteni sami sebi“, rekao je Popović, naglasivši da je ponosan što je cela operacija završena uspešno.

Operaciju je izvršio hirurg Miloš Kačanski koji je rekao da je smrtnost u slučaju pucanja trbušne aorte izutetno velika, a s obzirom na to da je pacijentkinja bila pred porođajem to je dodatno povećavalo rizik.

Svi članovi tima koji je izveo ovu komplikovanu operaciju istakli su da je vrlo bitan aspekt bila anestezija, jer je potpuno različita vrsta anestezije u slučajevima kada se radi carski rez i kada se radi zamena oštećenih krvih sudova.

Anesteziolog Kristina Šuvaković istakla je da laktacija nije ugrožena, odnosno da je beba nakon operacije hranjena majčinim mlekom i da majka dalje može da nastavi da je doji.

Zamenik upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo Đorđe Petrović, koji je obavio carski rez, istakao je da je to prvi porođaj na Klinici za vaskularnu hirurgiju.

Dr Petrović je zahvalio kolegama sa te klinike koji su mu omogućili da ima apsolutno iste uslove, kao i na Klinici za ginekologiju što, kako je rekao, nije lako.

Pacijentkinja Zlata Novakov Kirstler rekla je novinarima da se oseća dobro i da je presrećna što će danas biti otpuštena kući.

„Nikakve tegobe nisam osećala i potpuno slučajno su lekari utvrdili oštećenje na krvnom sudu. Kada sam to saznala informisala sam se više o načinu lečenja i vrsti hiruške intervencije tako da sam znala da je reč o teškoj operaciji“, rekla je pacijentkinja.

Čim se probudila iz anestezije znala je, kako je rekla, da je sve završeno bez problema, što su joj lekari odmah i potvrdili. Rodila je zdravu devojčicu težine oko tri kilograma i ovo joj je druga ćerka.

Zlatin muž je Amerikanac i, kako je rekla novinarima, dovela ga je da žive u Sremskim Karlovcima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво