Читај ми!

Kad hirurg zaboravi gazu u telu pacijenta

Nemačko Udruženje za zaštitu prava pacijenata saopštilo je da zbog zaboravljene gaze i drugih predmeta u telu pacijenata tokom operacija godišnje umre oko 700 ljudi. U slučajevima koji se ne završe smrtnim ishodom, ti predmeti se uklanjanju novim operativnim zahvatom, tvrdi udruženje. Greške se dešavaju svuda.

Hitnost intervencije, manjak vremena, višak ljudi u operacionoj sali – to je niz koji nekada dovodi i do propusta.

„To je bio jedan slučaj u mojoj karijeri, kada sam operisao pacijenta koji je u hitnim uslovima operisan 40 godina ranije. Dete je tada bilo palo, a sada je došlo sa promenom koja je bila na mestu slezine. Tada smo otvorili i našli smo učaureno nešto što je nekada bila gaza i tada je odstranjeno“, kaže hirurg u KBC „Bežanijska kosa“ Borislav Tošković.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kaže da su imali slučaj da je ginekolog prilikom carskog reza zaboravio gazu.

„Došlo je do ponovne intervencije, pacijentkinja je dobro. Na sudu časti je taj ginekolog kažnjen javnom opomenom i niko se nije žalio, praktično su se na neki način nagodili“, objašnjava Jovanovićeva.

Koliko se puta desilo da u telu pacijenta završi višak opreme ne zna se, ali je prema podacima Lekarske komore Srbije oko 800 lekara od 2010. godine procesuirano zbog greške u pružanju zdravstvene delatnosti.

„Tri lekara su izgubila trajno licencu zato što su pred redovnim sudovima osuđeni za teško delo protiv zdravlja ljudi. A 16 kolega je izgubilo licencu pred kolegama, na vremenski period od šest meseci do pet godina, zato što je to ono što LKS može sama, bez krivičnih sudova“, ističe Vesna Jovanović.

Iako su poznati po modernim tehnologijama, greške se dešavaju i u Japanu.

„Postoje takvi slučajevi širom Japana, ali ja nisam imao iskustvo sa tim“, kaže dr Masahito Jamane iz Japana.

Gazama se zaustavlja krvarenje, međutim nekada se dešava da su hirurše intervencije toliko komplikovane i da je krvarenje obilno, da se one natope krvlju i maltene ne vide.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи