Читај ми!

Kako je živeti sa astmom

Za mnoge od nas prva pomisao na astmu je stezanje u grudima. Međutim, ovaj neprijatni simptom često ne dovodimo u vezu sa velikim brojem obolelih. U Srbiji svako sedmo dete i svaka dvadeseta osoba ima astmu. Zašto broj obolelih raste i da li se sa ovom hroničnom bolešću može živeti?

Za astmu se znalo još u starom Egiptu, a prvi put opisao ju je Hipokrat 450 godina pre nove ere kao specifični respiratorni problem. I dok s jedne strane medicina napreduje, s druge broj obolelih raste - i to je ono što zabrinjava stručnjake. U svetu od nje boluje oko 300 miliona ljudi, a procenjuje se da će za deceniju taj broj porasti za još 100 miliona.

Napadi gušenja, sviranje u grudima, kašalj - oni koji su osetili te simptome znaju koliko je zapravo astma teška bolest!

„Pet godina pre toga imala sam probleme sa alergijom. Pila sam terapiju za alergiju i onda je posle tih pet-šest godina krenulo gušenje. Prvi put u Vrnjačkoj Banji, u maju kada je krenulo cvetanje. Uplašila sam se jako, prekinula odmor i krenula odmah za Beograd. Baš sam imala jako gušenje“, priča Vesna Pupovac.

Dejan Dimić, pomoćnik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Beograda, objašnjava da u Srbiji pet odsto ljudi boluje od bronhijalne astme, što je svako sedmo dete i svaki 20 odrasli, a taj broj raste iz godine u godinu.

Dok zdravom čoveku proleće donosi radost, za astmatičare poput Vesne to je jedno od najtežih godišnjih doba. To beleži i kartoteka Gradskog zavoda za plućne bolesti.

„Najveći broj obololelih imamo s proleća ili jeseni, kada je najveća koncentracija polena, trava, korova i drveća u vazduhu. Uzroci su brojni i tačan broj uzroka i mehanizama nastanka astme nije poznat. Ali svakako su veliki broj alergena, aerozagađenja - svakako duvanska industrija, hemijski faktor, ali svakako i genetika“, objašnjava dr Dejan Dimić.

Nije se oduvek znalo da su astmatičarima neprijatelji polen, grinje, kućna prašina. I za to danas postoji recept.

„Uz pomoć lekara sve je pod kontrolom. Koristi se inhalaciona terapija. Normalno živim“, kaže Vesna Pupovac.

Godinama se smatralo da oboleli od astme moraju da se klone bilo kakve fizičke aktivnosti. Međutim, najnovija istraživanja pobila su taj stav i promovisala upravo suprotno.

„Postoje olimpijski i svetski šampioni, koji boluju od astme i koji postižu vrhunske rezultate. Preventiva je zdrav život“, dodaje dr Dejan Dimić.

Ovu hroničnu bolest treba shvatiti kao životnog partnera, sa kojim želite da živite što kvalitetnije. Recept je jednostavan - uzimajte redovno terapiju, idite na kontrole i izbegavajte okidače koji uzrokuju napade. Ako to ne uradite, morate znati da će bolest preći u teži oblik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво