Читај ми!

Naučnici pretvorili ćelije raka u zdrava krvna zrnca

Slučajno otkriće u laboratoriji Univerziteta „Stanford“ moglo bi se pokazati kao ključni napredak u borbi protiv raka. Naime, smrtonosne ćelije raka pretvorene su u zdrava krvna zrnca.

Nove ćelije bi mogle da se koriste za napad na ćelije raka. One su „trenirane“ da traže ćelije raka. Naučnici su sasvim slučajno otkrili pouzdanu metodu za pretvaranje ćelija leukemije u bezopasne imunološke ćelije.

Doktor Ravi Majeti i njegove kolege posmatrali su proces nakon što su uzeli ćelije leukemije od pacijenta i pokušali da ih ožive u laboratoriji na podlogama za uzgoj.

Naučnici su primetili da neke od ćelija raka menjaju oblik i veličinu i pretvaraju se u makrofage, snažne imunološke ćelije, kada se izlože delovanju određenih proteina.

Makrofage mogu „progutati“ i svariti ćelije raka.

Majeti se nada da će „preobražene“ ćelije biti moguće koristiti u borbi protiv ćelija raka. One imaju mogućnost pronalaska ćelija raka otkrivanjem njihovih karakterističnih hemijskih signala.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи