Umro otac antibebi pilule

Izumitelj antibebi pilule, hemičar poreklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je u 91. godini.

Đerasi je, kako je saopštio direktor bečkog muzeja „Albertina“, Klaus Albreht Šreder, preminuo od raka u San Francisku u SAD.

Hemičar je dugo vremena imao loš odnos sa svojom zemljom rođenja, Austrijom. Rođen je u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog venčanja uzela bugarsko državljanstvo. Jevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja.

Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Karlu zahtev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. godine je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine proteran iz nacističkog Beča u SAD, gde je radio kao naučnik-hemičar. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući dva otkrića - sintetizaciji hormona kortizon, čime je omoguće masovna proizvodnja i 1951. godine sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu.

Uvek je odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, reč je o piluli za sprečavanje trudnoće, a ne leka usmerenog protiv beba.

Inače u Beču je, prema sopstvenim navodima, prvi put od proterivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gde se i nastanio i dobio više počasnih doktorata.

Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pesmama, pre nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umetničkih dela posedovao je više od 150 dela Pola Klea, koje je pozajmio muzeju moderne umetnosti u San Francisku i „Albertini“ u Beču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво