Gas za smejanje – pomoć trudnicama na porođaju

Kako bi trudnicama olakšali porođaj, lekari iz SAD su se odlučili za novu tehniku pomoći, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj – gas za smejanje ili nitratni oksid.

Maska sa gasom se mora držati oko 30 sekundi pre kontrakcija, a za manje od minut ovaj gas umanjuje anksioznost i bolove.

Nitratni oksid je plin slatkastog ukusa, bez boje i mirisa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i izaziva smeh, pa se naziva „gas za smejanje“.

I dok stručnjaci dele mišljenje o tome da je epiduralna anestezija jedan od najefikasnijih načina suzbijanja bola tokom porođaja, nitratni oksid je, kako kaže doktor Edvard Jagmor, anesteziolog i član Američkog društva anesteziologa, manje invazivna opcija koja mozgu pomaže da se nosi sa nepodnošljivim bolom.

„Što više plina udišete, efekat je jači. Sami možete da odredite koliku količinu želite da udahnete“, objašnjava doktor Jagmor.

U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, pa se upotrebljava u medicini. Dobija se iz prirodnog plina i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim, a prihvatljivi dnevni unos nije određen.

Pored osnovne primene u medicini, nitratni oksid se koristi i kao gas (propelant) za aerosol pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe), ali i za farmaceutske i kozmetičke preparate.

Iako se nitratni oksid smatra sigurnim, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu Obstetrics & Gynecology, stručnjaci nisu sigurni da li korišćenje plina za smejanje može da na bilo koji način utiče na fetus.

Ipak, bez obzira na to, lekari nisu zabrinuti, a u SAD se sve više trudnica odlučuje na ovakvu pomoć prilikom rađanja dece.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво