Читај ми!

Jedan receptor za hladno i ljuto

Malo ko bi rekao da senf jačeg ukusa i „opasni“ vasabi sos imaju neke veze sa niskim teperaturama. Međutim, receptor proteina koji su naučnici upravo otkrili reaguje na sve to!

Receptor TRPA1 ne reaguje samo na senf, beli luk i preliv od ljutog rena, već i na temperature ispod 20 stepeni Celzijusa, tvrde švedski i nemački stručnjaci, piše portal sciencenordic.com.

Prema prvim analizama, otkriće bi trebalo da odvede u pravcu novih lekova i terapija za osobe hipersenzitivne na hladnoću.

„Reč je o veoma čestoj pritužbi među pacijentima sa hroničnim bolovima ili sa dijagnostikovanim bolestima koje utiču na nervni sistem, poput dijabetesa“, objasnio je Edvard Hogeštat, profesor kliničke farmakologije na švedskom Univerzitetu Lund.

Prema njegovim rečima, jedno od neželjenih dejtstava posle hemioterapije kod pojedinih pacijenata može da bude preosetljivost na hladnoću.

„Tegobe i bolovi mogu da se jave na ne tako niskim temperaturama, a za koje je poznato da izazivaju reakcije receptora na senf i beli luk“, istakao je Hogeštat.

Više TRP proteina „osumnjičeno“ je kao mogući temperaturni receptori. Ipak, samo za dva je to i potvrđeno - za receptore za mentol (TRPM8) i ljutu papriku (TRPV1).

Otkrivanjem trećeg, uvereni su stručnjaci, doći će se do saznanja o tome kako telo reaguje na različite temperature.

„Već znamo da receptor za ljutu papriku reaguje i na temperature iznad 42 stepena Celzijusa i to na isti način kao kada je telo izloženo plamenu. Receptor za mentol registruje pad temperature ispod 28 stepeni, što se manifestuje kao hlađenje“, navodi Peter Zigmunt, takođe profesor farmakologije na švedskom univerzitetu.

Kako u izveštaju navode stručnjaci, njihovo otkriće trebalo bi da rasvetli kako funkcioniše telo kada je temperatura u pitanju, kao i koja je uloga takvih receptora u vezi između bola i preosetljivosti na hladnoću. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво