Читај ми!

Glavni uzročnici smrti 1900. godine i danas

Početkom 20. veka najveći uzročnici smrtnosti u zapadnom svetu bili su upala pluća ili grip, tuberkuloza, stomačne infekcije i srčana oboljenja. Danas se mnogo toga promenilo.

Tokom nešto više od jednog veka, iskorenjene su mnoge bolesti. Tuberkuloza i stomačne infekcije nisu više na listi najvećih uzročnika smrti, a upala pluća i grip svedeni su na minimum.

Međutim, srčane bolesti i rak procentualno odnose daleko više života nego 1900. godine.

Glavni uzrok ovog porasta su faktori zagađenja i produženje životnog veka.

Zanimljivu tabelu izdao je New England Journal of Medicine.

Iako se podaci odnose primarno na SAD, tabela se može uzeti kao referentna za zemlje zapadnog sveta i one koje imaju dobru medicinsku negu.

Upozoravaju i da bolesti koje se smatraju iskorenjene na Zapadu, u određenim siromašnim zemljama i dalje predstavljaju ozbiljan problem i odnose veliki broj života.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи