уторак, 11.11.2014, 11:30 -> 12:17
Kuhinjski kalfa: „Lolina jabuka“
Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Lolina jabuka“ iz Čačka. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola.
Zahuktava se treća sezona „Kuhinjskog kalfe“. Svakog utorka u 8.30 časova u Jutarnjem programu RTS-a nova lica, novi recepti i jedna nova škola.
Prehrambeno-ugostiteljska škola iz Čačka pokazala je danas kako se sprema „Lolina jabuka“.
Novu sezonu jesenjih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova.
Priprema „Loline jabuke“
Zamesiti glatko testo: voda i brašno. Razvući i premazati blago otopljenim puterom.
Ispreklapati testo u obliku kvadrata. Ohladiti u frižideru 10-15 minuta.
Voće iseckati na kockice. Čokoladu izmrviti. Umutiti šam od šećera i belanca.
Dodati: orahe, voće, čokoladu, cimet i vanilin šećer.
Oljuštiti jabuku, izvaditi seme i još malo izdubiti. Puniti jabuku filom, poprskati limunovim sokom i izvan otvora i napraviti vrh.
Razviti lisnato testo debljine 0,5 cm u obliku kvadrata. Zaviti testo jabukom, na vrhu sastaviti, uviti vrh u fišekčić (da dočara vrh jabuke).
Premazati dobro umućenim žumancem sa malo šećera i ulja. Peći oko 8 minuta na temperaturi 130 stepeni.
Pečenu jabuku dekorisati po želji. Servirati prohlađenu ili potpuno hladnu.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme mogu da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар