Читај ми!

Kuhinjski kalfa: „Beogradska baklava“

Svakog utorka proveravamo kako kuvaju učenici ugostiteljskih škola u Srbiji. Kamere RTS-a snimile su u školskim kuhinjama i restoranima recepte za zdrave, jeftine i lepe obroke. Na redu je „Beogradska baklava“. Od broja „lajkova“ na „Fejsbuk“ stranici „Kuhinjskog kalfe“ zavisi i plasman škola.

U Jutarnjem programu RTS-a počela je treća sezona „Kuhinjskog kalfe“ - „Vršnjaci kuvaju za vršnjake“. Kao i do sada - svakog utorka u 8.30 nova lica, novi recepti i jedna nova škola.

Novu sezonu jesenjih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova.

Mladi kulinari Ugostiteljsko-turističke škole u Jug Bogdanovoj ulici u Beogradu, pokazali su danas kako se sprema „Beogradska baklava“.

Beogradska baklava

Baklava spada u grupu orijentalnih poslastica. Proizvod je vučenog vodenog testa i smatra se kraljicom svih pita.

Postoje pisani podaci da se pripremala još u VII veku pre nove ere kod starih Asiraca.

Beogradska baklava se spominje prvi put u XVII veku, tačnije 1660. godine. Tada je čuveni turski putopisac Evlija Čelebija prolazeći kroz Beograd zabeležio, da je probao beogradsku baklavu veliku kao točak od kola, savijanu „od hiljadu jufki“ (tankih korica) od čistog belog brašna sa mladim maslom i belim bademima.

Priprema

Blanširan badem očistiti i samleti. Iseći kore za pitu na trake širine osam centimetara. Sve potrebne namirnice za fil staviti u kazanče i sjediniti.

Premazati traku otopljenim buterom i staviti sledeću traku preko nje i takođe premazati. Nafilovati početak trake i savijati u trougao.

Oblikovanu baklavu staviti u podmazan pleh i premazati otopljenim puterom. Staviti u zagrejanu rernu na 200 °S. Peći dok ne dobije zlatno-žutu boju.

U šerpu staviti šećer, vodu, vanil šećer i limun (isečen na kolutove). Kuvati lajter dok sredina limuna ne postane providna i lajter dobije željenu gustinu.

Izvaditi pečenu baklavu iz rerne i premazati zagrejanim medom. Preliti (zaliti) lajterom pečenu baklavu.

Okretati baklave da bi svaka strana bila natopljena i sočna. Servirati dve baklave u porciji, dekorisati i poslužiti.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme mogu da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи