Читај ми!

Stiže lek za sve psihičke bolesti

Agencija Ministarstva odbrane SAD DARPA radi na razvoju novih tehnologija za vojsku SAD. S vremenom, dobar deo materijala završi u medicini, kao i novi program "Electrx" koji je lek za psihičke bolesti.

Stručnjaci Agencije ministarstva odbrane SAD DARPA trenutno rade na posebnom programu "Electrx", koji treba da unapredi medicinu – ubacivanju malih implantanata u ljudski mozak, koji bi potom direktno komunicirali s neurološkim sistemom, piše britanski Telegraf.

Na taj način, bez ikakvih medikamenata ili psiholoških programa mogla bi da se izmeni struktura mozga i gotovo trenutno izleče brojne akutne, ali i hronične bolesti, poput depresije, PTSP-a i mnogih drugih.

Program se zove "Electrx", a trenutni subjekti su uglavnom vojnici američke vojske i vojni veterani. Ako se ovaj program pokaže kao uspešan, gotovo je sigurno da će biti korišćen u lečenju psihičkih poremećaja kod civilnog stanovništva.

Stručnjaci smatraju da bi "Electrx" mogao psihijatriju da „preokrene“, a pristup lečenju promeni iz korena.

Osim lečenja bolesti, implantanti bi mogli da imaju i drugu namenu, posebno kada je reč o vojsci.

Uključivanjem određenih funkcija, vojnik budućnosti mogao bi da postane snažniji i brži, da ignoriše bol u bilo kom delu tela, pa čak i da ručno upravlja nekim organima (usporavanje ili ubrzanje rada srca, trenutno poboljšanje rada jetre, ili bilo kakvo slično podešavanje).

Implantanti u trenutnoj fazi su veličine karata za igru, a cilj je da se smanje do mikroskopske veličine. Prva testiranja na ljudima očekuju se tokom narednih pet godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво