Verujte doktoru, a ne „Vikipediji“

Internet enciklopedija „Vikipedija“ sadrži greške u devet od deset članaka o zdravlju i sve informacije u njima moraju se uzimati sa velikim oprezom.

Služba za praćenje kvaliteta zdravstvene nege SAD upozorila je da su nakon upoređivanja članaka o srčanim oboljenjima, raku pluća, depresiji i dijabetesu sa trenutnim medicinskim nalazima zaključili da većina članaka na Vikipediji sadrži mnogo grešaka.

Deset naučnika koji su sproveli istraživanje poručili su ljudima da im je najpametnije i najbolje da, kada osete da im je loše, posete svog lekara, a da ne konsultuju Vikipediju i da se „ne igraju se doktora“.

„Od izuzetne je važnosti da ljudi sa zdravstvenim problemima prvo razgovaraju sa svojim lekarom“, navode istraživači.

Da stvar bude ozbiljnija, istraživači navode i da oko 70 odsto studenata medicine koristi Vikipediju.

„I dok je Vikipedija veoma dostupna i stručnjacima pomaže u istraživanju, pacijenti i laici ne treba da je koriste kao glavni izvor informacija zato što se ti članci ne kontrolišu kao oni objavljeni u stručnim časopisima“, istakao je vođa istraživanja, doktor Robert Hejsti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 29. maj 2014, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Ko vise gresi - Vikipedija ili doktori?

Sve je to tacno, Vikipedija ne moze da bude zamena za bilo kakav ozbiljan rad. S druge strane - a koliko gresaka svakodnevno prave doktori? Sa (pre)cesto fatalnim posledicama po pacijente!

(utorak, 27. maj 2014, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

ispravnost

Vikipediju uredjuje ko hoce.
Kod mog sina u skoli je zabranjeno da kao izvor informacija navedu vikipediju.
Ona moze da bude pocetak pretrazivanja, ali informacija mora da dodje sa ozboiljnog sajta.