Читај ми!

Kome „aspirin“ pomaže

Samo osobe sa genima koji utiču na stvaranje jednog enzima mogu uzimanjem „aspirina“ da utiču na smanjenje rizika od raka debelog creva i do 50 odsto, tvrde američki stručnjaci.

Uprkos tome što su rezultati studija i ranije pokazivali da „aspirin“ smanjuje opasnost od svih vrsta raka i kardiovaskularnih oboljenja, tek sada stručnjaci su uspeli da utvrde kome čuveni lek protiv bolova može da pomogne u prevenciji bolesti.

Istraživači su analizirali tkiva 270 obolelih od raka debelog creva, navodi se u studiji objavljenoj u novom broju američkog naučnog časopisa Science Transnational Medicine.

Tokom 30-godišnje studije utvrđeno je da osobe koje nemaju gene s visokim nivoom enzima "15-PGDH", ne mogu da osete dobra antikancerogena svojstva aspirina.

„Za 50 odsto je smanjen rizik od raka debelog creva samo kod osoba s visokim nivoom enzima '15-PGDH', a koje su redovno uzimale aspirin“, rekao je Sanford Markovic, autor studije i profesor genetike u Klivlendu.

Prema njegovim rečima, važno je utvrditi kojim osobama treba davati „aspirin“ u preventivne svrhe, jer taj lek može da izazove stomačne tegobe, kao što su čir u želucu i hemoragija (krvarenje) u crevima.

Samo u SAD 137.000 osoba boluje od raka debelog creva. Najviše života odnese rak pluća, a po smrtnosti rak debelog creva je odmah iza njega.

Čuveni „aspirin“ je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Reč je o jednom od najsvestranijih lekova u medicini i jednom od najstarijih, pošto je prva upotreba lekova sličnih „aspirinu“ zabeležena još u antičkoj Grčkoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво