Читај ми!

Gozba koja zahteva oprez

Jagnje na ražnju ili, u alternativnoj verziji, prase na trpezi, torte koje po svojoj raskoši konkurišu svadbenim kolačima i razne slatko-slane đakonije predstavljaju uobičajenu srpsku uskršnju trpezu. Oni koji su proteklih mesec i po dana postili, morali bi da se uzdrže od neumerenog jela, poručuju lekari.

Nepisano pravilo - posle posta, sledi bogata trpeza. Postavlja se pitanje da li posle uzdržavanja od jake, masne i zapržene hrane, smemo odmah da posegnemo za njom.

Kako naš organizam reaguje na takve promene? Kako sa posne da pređemo na mrsnu hranu?

„Odmah bi bila greška ako bi se krenulo sa jakom i masnom hranom, jer se naš organizam već odmorio. On je već uspostavio ravnotežu, očistio se. Ono što nam je bio cilj. Duhovno, a i zdravo. Prelazak mora da bude obazriv. Ako na trpezi imate sve, napravite sebi neki raspored. Za početak neka budu belančevine i neka budu salate. Užina mogu da budu oni mali slatkiši koje smo pripremili, ručak neka bude supa meso, salate“, kaže nutricionista iz Doma zdravlja „Palilula“ Milka Raičević.

Uskršnji običaji kojima se raduju svi - okupljanje porodice, biranje jaja i nadmetanje čije je jaje jače. Postavlja se pitanje koliko jaja smemo da pojedemo?

„Ne bi trebalo da unesete više od dva jaja u toku dana, ali što se tiče belanaca možete od tri do pet. Onaj ko mora da pojede baš pet belanaca treba da vodi računa da ne napravi kombinaciju sa mesom, koje može da optereti bubrege“, ističe nutricionista.

„Ukoliko preterate sa unosom namirnica prvo što ćete osetiti je bol. Žuč će odmah krenuti da reaguje. Možda ćete promeniti boju. Ako ste hroničar, pa ste sebe častili, sigurno će imati posla Hitna pomoć“, objašnjava Raičevićeva.

Za uskršnji ručak tradicionalno se priprema pečeno meso. Obavezno predjelo su farbana jaja, sir, kajmak i sezonsko povrće. Lekari napominju, da budete umereni u mrsnim zalogajima.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво