Читај ми!

Masno i slasno ciljano na „optuženičkoj klupi“

Teorija da je masno loše postala je javna mudrost. Zapadnjaci, a naročito Amerikanci sve snage usmerili su na izbacivanje masti iz ishrane, što je prema navodima nutricionista sa „Rajerson univerziteta“ potpuno pogrešno. Ulja treba koristiti samo kao začin, a mast za pripremu hrane, poručuju stručnjaci.

Slušajući lekare i medije, iz jelovnika smo potpuno izbacili masti, a odrasli i deca su postajali sve deblji.

Što su društva na zapadu razvijenija, stresnija i bogatija, kampanja protiv holesterola je u njima bila bučnija. Vremenom, međutim, masti u ishrani mesto „glavnog krivca“ sve više ustupaju drugim faktorima rizika za razvoj srčanih oboljenja.

Sada su prvi na optuženičkoj klupi ugljeni hidrati, dakle brza i neredovna ishrana, sedeći stil života, hronični stres, zagađen vazduh.

Teorija da je masno loše postala je javna mudrost. Zapadnjaci, a naročito Amerikanci sve snage usmerili su na izbacivanje masti iz ishrane, jer to, tvrdili su, smanjuje rizik od dobijanja infarkta i srčanih bolesti, ali zdravlje nacije se nije popravljalo.

Infarkt je pogađao i mršave i debele, i one koji ne jedu ništa osim salatica i one koji dan počinju čuvenim američkim doručkom - slasnom slaninom i jajima.

Svaki gram svinjske masti „vredi“ devet kalorija - isto koliko i gram bilo koje vrste biljnog ulja.

Zato nije tačno da mast goji, ali je istina da je ona biološki daleko kvalitetniji izbor.

U domaćinstvu za prženje može se koristiti bilo koja vrsta životinjske masti, ali je svinjska najrasprostranjenija. Osim što bolje apsorbuje vitamine D, A i K može i da se koristi nekoliko puta bez ikakve bojazni da će ugroziti zdravlje.

Svinjska mast najbolja za prženje

Nutricionisti sa „Rajerson univerziteta“ savetuju da ulja treba koristiti samo kao začin, a mast za pripremu hrane.

Gledano na masne kiseline koje sadrži, svinjska mast je bolja od putera, jer sadrži 60 odsto mononezasićenih masti, a te masti su povezane s niskim rizikom od srčanih bolesti. S druge strane, maslac sadrži 45 odsto mononezasićenih masti.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.

„U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu“, kaže nutricionista Nik Belisimo sa „Rajerson univerziteta“.

Životinjska mast je idealna za prženje. Osim toga, meso neće toliko upiti masnoću, biće brže gotovo i lakše za probavu.

Dobro je i to što je svinjska mast bez mirisa i ukusa, ako je u dobrom stanju i ako se pravilno pripremi.

Svinjska mast ima upola manje zasićenih masti nego puter, ali dvostruko više zasićenih masti od maslinovog ulja.

Zasićene masti povećavaju holesterol i snižavaju dobri HDL holesterol, povezane su sa srčanim bolestima, visokim pritiskom, dijabetesom i gojaznošću.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара