Читај ми!

Šoljica kafe dnevno izaziva zavisnost

Dovoljno je 100 miligrama kofeina dnevno da bi se osetila kriza ako se ta „doza“ preskoči, tvrdi Marej Karpenter, autorka knjige „Kofeinisani“. Ipak, ni konzumiranje 300-400 miligrama na dnevnom nivou nije razlog za brigu.

Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji redovno konzumiraju 100 miligrama kofeina dnevno osete apstinencijsku krizu kada naglo prestanu da ga konzumiraju.

Naime, reč je o tri limenke soka ili 1-2 šoljice kafe dnevno.

„Čak i ako postanete zavisni od kofeina, konzumiranje nekoliko stotina miligrama dnevno nije razlog za brigu, jer se za većinu odraslih umereno konzumiranje smatra između 300 i 400 miligrama dnevno“, piše u knjizi „Kofeinisani“ (Caffeinated) autorke Marej Karpenter.

Ona navodi da su najčešći problemi povezani s kofeinom nesanica i pojačana napetost, ali ističe da je efekat kofeina na san vrlo individualan.

Karpenterova, takođe, navodi da kofein snažno deluje na povećanje psihičke oštrine i fokus, ali upozorava da ti pozitivni efekti obično jenjavaju posle dugog perioda korišćenja kofeina.

Pišući o sastavu kofeina, Karpenter navodi da je isti, bez obzira da li je njegovo poreklo iz neke biljke ili je nastao u laboratoriji.

„Sintetički je jeftiniji i češće se koristi, ali ako su oba čista, imaće iste efekte. Nema ničeg lošeg u prirodnom kofeinu, ali od njega nećete imati više zdravstvenih koristi“, zaključuje Karpenterova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво